StoryEditor

Politicky zneužitá tragédia

12.02.2004, 23:00

Keď sa minulý štvrtok neďaleko sídla vládnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) upálila neznáma žena, bola to ľudská tragédia. Zúfalý čin nešťastnej ženy však okamžite zneužila extrémna pravica na politické ciele.
Len niekoľko minút po tom, čo na námestí vzbĺkla ľudská pochodeň, dostavili sa na miesto predstavitelia Maďarskej strany pravdy a života (MIÉP) a na obhorených kríkoch umiestnili stuhy vo farbách maďarskej trikolóry. MIÉP sa týmto aktom snažil vzbudiť dojem, že žena spáchala hrozný čin na protest proti politike súčasnej vlády. Evidentne z nej chceli mať mučeníka podľa vzoru Jana Palacha. Manžel nebohej pritom polícii potvrdil, že jeho žena bola psychicky narušená, liečila sa a už niekoľkokrát v minulosti sa pokúsila o samovraždu. "Dvíha sa mi žalúdok, keď sa niekto snaží ľudskú tragédiu zneužiť na svoje politické ciele," reagoval na tieto udalosti predseda koaličného Zväzu slobodných demokratov (SZDSZ) Gábor Kuncze.
Pokus o zneužitie tejto smutnej udalosti na kampaň proti vláde premiéra Pétera Medgyessyho dokresľuje napätú situáciu na maďarskej politickej scéne. Neprejde prakticky jediný deň bez vzájomných tvrdých až nevyberaných útokov v médiách, keď opozícia a koalícia si nič nedaruje. Opozičná Maďarská občianska aliancia FIDESZ expremiéra Viktora Orbána povzbudená nepresvedčivými krokmi vlády predovšetkým v hospodárskej oblasti a vlastnými stúpajúcimi preferenciami využíva každú príležitosť na znevažovanie Medgyessyho vlády. Politológovia upozorňujú, že v krajine je vyhrotená atmosféra a obyvateľstvo je rozdelené do nezmieriteľných táborov. Vyslovujú obavy, aby sa situácia nevymkla spod kontroly.
Do vyostreného politického boja opätovne zasiahlo aj Rádio Tilos (v preklade Zakázané rádio). Do povedomia Maďarov sa toto budapeštianske rádio dostalo nešťastným vyhlásením opitého moderátora, ktorý v na Štedrý večer povedal, že by bolo potrebné "vykynožiť všetkých kresťanov". Oheň bol na streche, pred budovou rádia sa konala demonštrácia, na ktorej spálili vlajku štátu Izrael. Účastníci akcie poukazovali predovšetkým na údajné spojenie rádia s vládnymi liberálmi. Nič nepomohlo, že vedenie rádia moderátora okamžite vyhodilo a verejnosti sa ospravedlnilo. Mediálna rada vzápätí pozastavila vysielanie Rádia Tilos.
Po odvolaní však rádio začalo opäť vysielať a po niekoľkých dňoch to znova skončilo nepríjemnosťou. Moderátor prečítal vo vysielaní SMS správu od poslucháča v tomto znení: "Viktor Orbán je fašistický potkan. Nesmieme mu naletieť." Moderátor vzápätí vyhlásil, že s týmto názorom nesúhlasí. To však stačilo na ďalšie ostré protesty opozície. Mediálna rada uvažuje o tom, že rádio bude môcť až do vyriešenia odvolania vysielať výlučne hudbu.
Aby toho nebolo dosť, v regionálnej televízii mesta Szombathely odznela koncom januára veta: "Spodina vždy bola a bude. Táto vrstva považuje v Maďarsku za svojho vodcu Viktora Orbána." FIDESZ žiadal okamžitú rezignáciu vedenia televízie a s touto žiadosťou sa obrátil na vedenie mesta Szombathely.
Opozícia tieto prejavy v médiách označila za cielené provokácie a v prípade Rádia Tilos žiada okamžité odňatie licencie. To však liberáli považujú za porušenie slobody slova a poslanec SZDSZ Mátyás Eörsi sa chce v tejto veci obrátiť na európske orgány.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:04