StoryEditor

Chcú zakázať kopírovanie CD

Budúcnosť kopírovania CD nosičov je v Európe ohrozená. Po tom, ako sa niektorým ochranným zväzom autorských práv, napríklad RIAA, MPAA či GEMA, nepodarilo v Európskom parlamente presadiť zmenu autorskej legislatívy, iniciuje tieto zmeny na úrovni štátnych parlamentov. Podľa internetového portálu PC Revue ako prvá európska krajina takúto zmenu prijalo Nemecko. O zákaze "napaľovania" a výroby potrebného softvéru sa rokuje aj vo Veľkej Británii, Francúzsku, v Rakúsku a Taliansku.
"Na Slovensku sa pripravuje novela autorského zákona, no jej znenie ešte nie je skompletizované," povedal pre HN právnik ochrannej autorskej spoločnosti LITA Arpád Juhás. Podľa neho je však možné, že sa v prípade, ak by uvedenú normu prijalo viacero európskych štátov, Slovensko prispôsobí. Znamenalo by to, že by bolo mimo zákona postavené aj vytváranie záložných kópií softvérového vybavenia, na ktoré ma spotrebiteľ v súčasnosti právo. Rovnako by mohla novela stanoviť aj sankcie za nelegálne kopírovanie, keďže pravdepodobne z tejto zmeny bude profitovať najmä čierny trh.
Výrobcovia kopírovacieho softvéru sa obávajú súdnych sporov. Napríklad predajca známeho Clone CD, spoločnosť Elaborate Bytes, chce údajne pozastaviť vývoj tohto programu a už v máji presunula svoju administratívu z Nemecka do Švajčiarska. Ďalšími "kandidátmi" sú, napríklad, spoločnosť VSO a jej kopírovací program BlindWrite a CDRWIN. Otázna je tiež existencia programov Alcohol od Daemon Tools a čínskeho Fantom CD, ale aj ďalších aplikácií.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 01:36