StoryEditor

Za tri štvrťroky 300 tisíc cestujúcich

21.10.2002, 00:00

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave prepravilo za tri štvrťroky tohto roku viac ako 300 tisíc cestujúcich. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to predstavuje nárast o 17 %. Tento bol podľa vedúcej útvaru marketingu na Letisku M. R. Štefánika, Ivany Paulínyovej, spôsobený hlavne nárastom medzinárodných nepravidelných a vnútroštátnych pravidelných letov. Nárast o 26 % oproti letnej sezóne 2001 zaznamenali aj charterové lety zabezpečované tour operátormi a cestovnými kanceláriami. "Najvýraznejšie toto číslo podporili destinácie ako sú grécke ostrovy Rodos, Korfu a Kréta, turecký Dalamán, Hurghada v Egypte, Cyprus či znovuoživené bulharské letoviská Burgas a Varna. Pozitívne samozrejme prispeli aj nové destinácie Tivat v Čiernej Hore, grécky ostrov Samos a letný program individuálneho cestovania do chorvátskeho Splitu, Zadaru či talianskych Benátok," povedala I. Paulínyová.
Podľa nej je významným prínosom pre leteckú dopravu z letiska Bratislava, rovnako ako celého Slovenska, neustále posilňovanie pravidelnej dopravy a rozvoj nových destinácií do európskych miest. "V prvej polovici roka to bolo hlavne posilnenie domácej linky do Košíc, ktorú v súčasnosti už využíva priemerne 2,5 tisíc cestujúcich mesačne, prevažne na obchodné účely," dodala Paulínyová. Ďalším rozširovaním ponuky pre potenciálnych zákazníkov letiska bolo znovuotvorenie linky do Zürichu, posilnenie linky do Prahy a zahájenie nových letov na trase Bratislava -- Varšava. V septembri boli otvorené aj nové pravidelné medzinárodné lety do Milána a Mníchova a tiež domáce lety do Popradu--Tatier. Okrem týchto destinácií sa od 15. októbra v zimnom letovom poriadku objavilo aj pravidelné spojenie s nemeckým Berlínom.
Pre letisko Bratislava z toho vyplýva povinnosť zaistiť plynulý chod prevádzky, bezpečnosť a poskytnúť služby leteckým spoločnostiam pri zabezpečovaní takmer 80 pravidelných letov týždenne. "Nárast pravidelných letov napomôže letisku zvýšiť podiel pravidelnej dopravy nad nepravidelnou, čo zmení jeho negatívny trend sezónnosti. V zimných mesiacoch sa nám ale ešte stále znižuje týždenný priemerný počet letov," dodala I. Paulínyová, pričom podľa nej v zimných mesiacoch prejde letiskom priemerne 9 tisíc cestujúcich mesačne, v letnej sezóne je to ale takmer desaťnásobok, čo predstavuje obrovské zaťaženie na technológiu, zariadenia, ale i personál letiska.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 20:12