StoryEditor

Záujem o slovenskú a českú menu neutícha

30.11.2003, 23:00
Maďarská centrálna banka v piatok neočakávane zvýšila úrokové sadzby o tri percentuálne body na 12,5 percenta, čo je najvyšší rast úrokov od roku 1995. Základné úroky sú tak v Maďarsku najvyššie zo všetkých pristupujúcich štátov do Európskej únie.

Druhým extrémom sú úroky v Česku, ktoré sú už na rovnakej úrovni eurozóny. Aj napriek vysokému deficitu verejných financií záujem investorov o českú menu trvá. Dôvodom je prílev zahraničných investícií a nízka inflácia, niekedy hraničiaca až s poklesom cenovej hladiny. Naopak, problémom v SR je práve rast cien, ktorý v tomto a pravdepodobne aj v budúcom roku presiahne nominálne úroky v bankách. Klienti bánk, ktorí si sporia, dostanú v konečnom dôsledku menej ako naši susedia v Česku. Keďže sa uvoľňovanie menovej politiky na Slovensku očakáva možno ešte v tomto roku, reálne úrokové sadzby v bankách ostanú negatívne. NBS sa zvýšením úrokov zaoberať nemusí, pretože pre vysoké prírastky zahraničných investícií a priaznivý vývoj zahraničného obchodu je koruna pre investorov stále zaujímavá. "Slovenská koruna by sa mala naďalej posilňovať," tvrdí díler Slovenskej sporiteľne Juraj Zabadal.
V dôsledku nevyhnutnej konvergencie úrokových sadzieb v Maďarsku s úrokmi v eurozóne možno podľa analytika UniBanky Viliama Pätoprstého očakávať spätnú korekciu. Vplyv na ostatné stredoeurópske trhy by mal byť v najbližšom čase skôr obmedzený. "Neustály rozruch okolo forintu je výsledkom vysoko nekonzistentnej politiky maďarskej centrálnej banky, ktorá má tak inflačný, ako aj kurzový cieľ," povedal pre agentúru Reuters ekonóm Danske Bank Lars Christensen. Súčasný únik investorov od forintu a maďarských dlhopisov je dôsledkom obáv investorov z veľkého deficitu platobnej bilancie a vysokého schodku verejných financií v krajine.

01 - Modified: 2002-11-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Servis - Vlastník bytu je neplatič
menuLevel = 1, menuRoute = dennik, menuAlias = dennik, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 06:41