StoryEditor

Podielové fondy prešli hodnotením

06.02.2003, 23:00

Otvorené podielové fondy na Slovensku dostali ohodnotenie. Ratingová agentúra CRA Rating Agency prezentovala scoring slovenských fondov za rok 2002. Výsledkom bolo udelenie určitého počtu hviezdičiek jednotlivým fondom.
Ako vyplýva z údajov agentúry, v minulom roku sa najviac darilo fondom investujúcim do slovenskej koruny. Tieto fondy obsadili popredné miesta v hodnotení. Maximálny počet hviezdičiek z dlhopisovej skupiny dostali korunové dlhopisové fondy správcovských spoločností VÚB Asset Management (AM), Tatra AM a AM Slovenskej sporiteľne. Zo zmiešaných fondov boli ziskom piatich hviezdičiek úspešné tri fondy Prvej Penzijnej a Korunový akciovo-dlhopisový od Tatra Asset Managementu. Z akciových fondov boli na prvých miestach fondy spoločnosti J&T AM Renta globálny akciový a Euro akciový. Z doteraz štvrťročného intervalu hodnotenia prechádza agentúra na mesačný interval.
Koncom minulého roka prezentovala hodnotenie aj Slovenská ratingová agentúra. Každá z agentúr používa na hodnotenie fondov odlišné kritériá. Jednotlivé fondy tak môžu mať v agentúrach odlišné ohodnotenie. Agentúra CRA hodnotila fondy na základe troch kritérií -- výkonnosti, rizika a stability. Každé z týchto troch kritérií má rovnakú váhu. Podmienkou udelenia scoringu bola existencia aspoň piatich fondov v skupine, ktoré majú viac ako ročnú históriu. Stabilita sa vypočíta cez ukazovatele podiel majetku fondu na trhu a v rámci skupiny, výška predajov, spätných odkupov a ich rozdielu.
Na základe dosiahnutých bodov sa rozpätie medzi najlepším a najhorším fondom rozdelilo na päť intervalov. Fondy s najlepším výsledkom dostanú päť hviezdičiek, fondy s najhorším výsledkom jednu. Scoring nie je v žiadnom prípade investičným odporúčaním, pretože hodnotí iba minulé výsledky, a nie potenciál do budúcnosti. Môže byť však pomocným nástrojom pri investičnom rozhodovaní. Na hodnotení sa zúčastnili iba fondy s domicilom v SR. Zahraničné fondy by sa podľa predstaviteľov agentúry mali zahrnúť do hodnotenia koncom tohto roka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 08:08