StoryEditor

Kongres je nejednotný ohľadne daní

11.04.2003, 00:00
Autor:
TASRTASR

Senát a Snemovňa reprezentantov Kongresu USA sa nedohodli na rozsahu zníženia daní. Súhlasili však, že pri schvaľovaní návrhu rozpočtu prezidenta Georgea W. Busha tento problém zatiaľ zostane otvorený. Štátny rozpočet USA by mal mať v novom fiškálnom roku (začne sa 1. októbra) celkové výdavky 2,2 bil. USD. Bush navrhoval, aby sa do neho zapracovalo aj zníženie daní v celkom rozsahu 736 mld. USD. Snemovňa reprezentantov schválila zníženie daní o 626 mld. USD, Senát však súhlasí s ich poklesom o 350 mld. USD.
Americký štátny rozpočet ako celok by mal byť schválený do začiatku leta. Spor v Kongrese prebieha medzi republikánmi a demokratmi. Bushovi stúpenci tvrdia, že realizovaním celého plánu na zníženie daní sa dosiahne rast cien akcií, vytváranie nových pracovných príležitostí a väčší príjem do štátneho rozpočtu. Demokrati oponujú, že Bushovo zníženie daní v roku 2001 viedlo k súčasnému oslabeniu financií štátu a nové zníženie by tieto problémy ešte viac prehĺbilo.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 06:23