StoryEditor

Slovakofarma zníži základné imanie

09.08.2002, 00:00

Včerajšie mimoriadne valné zhromaždenie Slovakofarmy, a. s., Hlohovec rozhodlo, že spoločnosť zníži svoje základné imanie o sumu 133,62 milióna Sk na konečnú hodnotu vyše 1,62 miliardy Sk. Informoval o tom hovorca spoločnosti Pavel Hraška. Dôvodom tejto úpravy sú zmeny Obchodného zákonníka, ktorého posledná novela zrušila inštitút zamestnaneckých akcií. Základné imanie Slovakofarmy sa zníži vzatím z obehu 28 364 kusov zamestnaneckých akcií na meno, ktoré už spoločnosť vlastní. Ďalších 105 256 kusov zamestnaneckých akcií na meno sa vezme z obehu na základe dohôd uzatvorených s jednotlivými akcionármi. Celkovo tak Slovakofarma v rámci úpravy výšky základného imania vezme z obehu 133 620 kusov zamestnaneckých akcií na meno. Zvyšok v počte 4 839 kusov bude zmenený na akcie kmeňové na doručiteľa. Zo zníženia základného imania budú prostriedky vo výške 500 Sk na akciu vyplatené majiteľom zamestnaneckých akcií ako odplata za ich zrušenie. Zníženie základného imania podľa hovorcu žiadnym spôsobom nenaruší stabilitu firmy ani jej vyhliadky na upevnenie pozícií na európskych trhoch.
Slovakofarma ako najväčší farmaceutický výrobca na Slovensku v minulom roku prvýkrát prekročila bez dcérskych spoločností päťmiliardovú hranicu hodnoty ročného objemu predaja (5,06 mld. Sk). V rámci podnikateľské zámeru na rok 2002 očakáva ďalší, zhruba dvoj- až trojpercentný nárast predaja v hlavnom predmete svojej činnosti.
S. L. Pharma Holding GmbH, majoritný vlastník Slovakofarmy, dospel pred časom k predbežnej dohode o spoločnom záujme s americkým investičným fondom E. M. Warburg, Pincus and Co. o predaji svojho podielu v Slovakofarme. Rokovania obidvoch strán sú v súčasnosti vo finálnom štádiu a podpis zmluvy sa dá očakáva v najbližšom období.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 09:02