StoryEditor

Už aj Litva má svoj Watergate

04.11.2003, 23:00
Litovský prezident Rolandas Paksas čelí vážnym obvineniam z možného prepojenia jeho poradcov na ruskú mafiu.

Pred búrkou na domácej politickej scéne iba dočasne unikol odštartovaním štvordňového európskeho turné, ale ani na stretnutiach s predstaviteľmi Severoatlantickej aliancie a Európskej únie sa zrejme nepríjemným otázkam nevyhne. "Paksas bude musieť odpovedať na nástojčivé otázky," povedal agentúre Reuters nemenovaný západný diplomat.
Škandál prepukol minulý týždeň, keď tajná služba predložila parlamentu správu týkajúcu sa prezidentových poradcov. Tí mali zneužiť svoje postavenie k sprostredkovaniu ilegálnej dodávky ruských zbraní do Sudánu, na ktorý uvalila OSN zbrojné embargo. Poslancov šokovali záznamy telefónnych rozhovorov poradcu prezidenta pre otázky národnej bezpečnosti Remigijusa Acasa, sponzora prezidentskej kampane Paksasa - ruského podnikateľa Jurija Borisova a šéfa spoločnosti 21. storočie Anzora Aksenťjeva Kikališviliho. Ruský denník Kommersant informoval, že Borisov - generálny riaditeľ spoločnosti Avia-Baltika, ktorá sa špecializuje na opravu a prenájom vrtuľníkov, čelil nedávno obvineniam prokuratúry týkajúcich sa plánovanej dodávky vrtuľníkov Mi-8 a Mi-24 do Sudánu. Borisov mal potvrdiť, že on a Paksas uzavreli dohodu, nechcel ju však komentovať. V jednom z rozhovorov sa rozčuľuje, že nedostal miesto poradcu prezidenta a vyhráža predaním nemenovanej informácie nepriateľskej rozviedke. Prezidenta Paksasa nazval politickou mŕtvolou. Kikališvili má zasa podľa bezpečnostných orgánov styky s organizovaným zločinom a je v Litve persona non grata. "Imidž Litvy zaznamenal veľké škody a prezident musí veci uviesť na pravú mieru," komentoval včera udalosti Paksasov hovorca.
Počas krízového pondelňajšieho zasadania parlamentu opozícia žiadala, aby prezident zrušil cestu a čelil otázkam týkajúcich sa správy. Konzervatívci sa chopili možnosti - volajú po impeachmente a odstúpení prezidenta. Ich šéf Andrjus Kubiľjus nazval udalosti litovským Watergate. Paksas nemá v parlamente, kde tón udávajú predovšetkým jeho politickí protivníci, podporu. Väčšinoví sociálni demokrati sa však zatiaľ správajú zdržanlivo - premiér Algirdas Brazauskas sa situáciu snaží upokojiť. Vyhlásil, že nevidí dôvod na Paksasove odvolanie. Obvinenia má prešetriť deväťčlenný výbor, ktorý včera začal svoju prácu a konečnú správu predloží do 1. decembra.
Šéf pravicových liberálnych demokratov Paksas odmieta, že by urobil niečo zlého a interpretuje udalosti ako iniciatívu osôb, ktoré sa obávajú jeho snáh vykoreniť korupciu. Analytici očakávajú, že tento vášnivý pilot a bývalý starosta Vilniusu politickú búrku napokon prežije.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
18. apríl 2024 11:28