StoryEditor

Briti nepociťujú "rómsku otázku" ako problém

06.04.2004, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Pre bežného čitateľa britských novín alebo diváka televízie sú Rómovia záležitosťou a hanbou strednej a východnej Európy, nie Británie. To platí však len vtedy, kým tento Brit nebýva na dedine, v ktorej okolí sa usadili. Potom niekedy nastáva napätie, ktoré sa končí i násilným vysťahovaním Rómov, a to aj z pôdy, ktorá im patrí. O nevyslovenom vzťahu k Rómom možno vypovedá aj nedávne varovanie bulvárnych plátkov práve pred vlnou rómskej imigrácie z východu novej Európskej únie. Pokiaľ ide o vnútorné britské pomery, denník The Independent vo februári napísal, že britskí Rómovia sú zrejme odsúdení na to, že len málokedy vychádzajú so svojimi susedmi. V britských novinách sa často cituje zo správy Programu OSN pre rozvoj (UNDP), že pomery Rómov vo východnej Európe možno prirovnať k subsaharskej Afrike. Prakticky nikdy sa necituje zo správy nadácie Save the Children o diskriminácii Rómov v Británii -- napríklad o tom, že zhruba polovica rómskych detí nezíska školské vzdelanie. Neveľký priestor dostávajú tiež radikálne výroky tajomníka Rómskej federácie Grattana Paxtona, ktorý hovorí o etnických čistkách a hovorí britským novinárom, aby si nemysleli, že sa Rómovia v Británii majú lepšie ako v Rumunsku. Situáciu trochu zahmlieva používaná terminológia. V Británii sa používajú ako synonymá výrazy Gypsy a Roma či Romani (Cigán a Róm či Rómovia) pre Rómov, ale súčasne tiež výraz Traveller pre všetkých, ktorí žijú kočovným životom, teda nielen pre Rómov. Na hostinci v obci Lewes na jeseň roku 2003 nevisel nápis Rómovia nie, ale nápis Kočovníci nie. Rómovia v Británii niekedy hovoria, že Briti sú tolerantní -- ku všetkým, okrem nich.
Británia v roku 1994 zrušila zákonnú povinnosť obcí udržiavať lúku pre potreby kočovníkov, predovšetkým Rómov. Úrady potom podporovali Rómov, aby si vlastnú pôdu kúpili. Ale keď si ju kúpili ďaleko do ľudí, aby sa nedostávali do konfliktov, nedostávali povolenie na pobyt vo voľnej krajine.
Českí a slovenskí Rómovia však hovoria, že ľudia z väčšinovej časti spoločnosti sa k nim v Británii správajú lepšie ako v Česku či na Slovensku. I preto, okrem nesporne vyššej životnej úrovne, je pre nich Británia príťažlivá.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 09:03