StoryEditor

Spor o majetok zneisťuje nemeckých investorov

01.01.2004, 23:00
Rožňavská spoločnosť Mayser, ktorá v roku 2002 v Brzotíne rozbehla výrobu lisovaného textilu pre neďaleký Gemtex, má ťažkosti pri realizácii plánovaných rozvojových zámerov.

Rožňavská spoločnosť Mayser, ktorá v roku 2002 v Brzotíne rozbehla výrobu lisovaného textilu pre neďaleký Gemtex, má ťažkosti pri realizácii plánovaných rozvojových zámerov.
Obec totiž koncom vlaňajšieho novembra zakázala firme pokračovať v oprave budovy, kde podniká. Jedna z bočných stien výrobnej haly, v ktorej sa nachádzajú drahé stroje, zateká. Firma túto skutočnosť považovala za havarijný stav a na základe odborného posudku statika, ktorý odporučil okamžite konať, pristúpila k jej oprave. Spoločnosť Mayser to v súlade s predpismi oznámila stavebnému úradu, ten má však na celú záležitosť iný názor a firmu obvinil, že začala stavať bez stavebného povolenia. Podľa predstaviteľov firmy je skutočnou príčinou tejto administratívnej obštrukcie snaha obce získať do svojho majetku späť všetky nehnuteľnosti v katastri. Jednou z nich je aj pozemok a budovy, v ktorých podniká Mayser. Ten ich kúpil vlani v marci za 6 miliónov korún od vlastníka, ktorým je Rožňava. Obec je však presvedčená, že vlastníkom pozemku i budovy je ona a svojich práv sa domáha súdnou cestou.
Obštrukcie v rámci stavebného konania považuje konateľka firmy Andrea Szaniszlóová za jeden z prejavov týchto nárokov. Nemeckí vlastníci spoločnosti (Mayser je stopercentnou dcérskou spoločnosťou firmy Zechtbauer z Mníchova), ktorí do rožňavskej výroby už investovali 20 miliónov korún a približne rovnakú sumu sú pripravení do nej vložiť v nasledujúcom období, sú z diania zmätení, zneistení a zvažujú, či budú pokračovať v podnikaní na Slovensku. Rokovali aj so starostom, ale bez konkrétnej dohody. Očakávali, že ich jednoznačne ubezpečí o záujme obce, aby bez ohľadu na výsledok vlastníckych nárokov pokračovali v podnikaní a nenechali sa vyrušovať súdnymi spormi. Dočkali sa však opaku. Starosta im dal najavo, že pokiaľ obec majetok získa, neželá si ich prítomnosť v Brzotíne.
K dôvodom svojho postoja, ako aj k celej kauze, odmietol starosta obce František Bačo zaujať stanovisko, s odkazom na právneho zástupcu obce. Podľa advokáta Martina Saloku z košickej kancelárie Sitár & Straka, sa Brzotín domáha určenia vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam v časti Bak, ktoré v minulosti Rožňava predala tretím osobám. V tejto veci sa vedie súdne konanie. "Prvostupňový súd označil uvedené zmluvy neplatné," tvrdí M. Saloka. Podstata sporu podľa neho spočíva v tom, že mesto nikdy nebolo legitímnym vlastníkom uvedených nehnuteľností. Ako zdôraznil, nie je v však nijakom prípade úmyslom obce akýmkoľvek spôsobom komplikovať podnikanie tretích osôb v regióne, čo platí i pre firmu Mayser.
A. Szaniszlóová vidí veci inak. Podľa nej nie je zo strany obce ochota na spoluprácu. Majitelia spoločnosti Mayser sa napriek tomu zatiaľ rozhodli zotrvať. Napĺňanie ich ambicióznych investičných plánov je však otázne. V súčasnosti firma zamestnáva 18 ľudí, od apríla mala v úmysle zvýšiť ich počet na 50. Okrem lisovaného textilu vyrába klobúky a sedačky do traktorov a najnovšie rozšírila výrobu o bezpečnostné spínače pre automobily.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 17:21