StoryEditor

Napísali pred summitom

24.05.2002, 00:00

Washington Post

Novú dohodu o znížení jadrových zbraní a spolupráci medzi Ruskom a NATO treba privítať, aj keď sú obe cennejšie skôr z hľadiska politického symbolizmu, ako kvôli ich podstate. Taktiež treba privítať pripravenosť Putina spolupracovať vo vojne proti terorizmu. Kým však manifestácia lásky v St. Peterburgu dosiahne vrchol, treba poznamenať, že vo vnútornej i v zahraničnej politike štát pána Putina tak ako v minulosti výrazne zaostáva za demokratickými režimami, ktoré sú skutočnými spojencami Spojených štátov. Rusko sa za Putina stalo menej a nie viac demokratickejšie.

Financial Times

Rusko a Spojené štáty robia všetko pre to, aby summit vyzeral dobre a mal pozitívny ohlas v médiách. Pre ruskú stranu to bude jednoduchá úloha, pretože vláda kontroluje celonárodné televízne kanály. Spojené štáty trvajú na svojom práve uskladniť zvyšné jadrové hlavice a nie zničiť ich. Zmenili tak dohodu o znížení zbraní na dohodu o podmienkach rozvoja zbraní. Spolu s tým sa vynorilo riziko, že Rusko sa tiež môže rozhodnúť nezničiť, ale skladovať svoje jadrové hlavice sňaté z nosičov.

Süddeutsche Zeitung

Podpisy pod dokumentom o znížení jadrových hlavíc, ktorý bude mať tri strany, nezbavia svet jedinej hlavice: obe strany sa len zaviažu vyňať zbrane z prevádzky a nezničiť ich. Podľa želania sa môžu hlavice rozobrať alebo zasypať naftalínom.

Kommersant

Môžeme skonštatovať, že Rusko po mnohomesačných rokovaniach vyriešilo svoju hlavnú strategickú úlohu. Fakticky si však priznalo, že nemôže vyjednávať so Spojenými štátmi ako rovný s rovným. USA vyšli Rusku v ústrety, ale koniec koncov si tak či tak upevnili svoje dominantné postavenie v medzinárodných vzťahoch.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 02:42