StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

11.03.2002, 23:00

Kommersant
Nie je jasné, ako chce Gazprom platiť svoju časť v konzorciu (900 miliónov dolárov) -- peniazmi alebo dodávkami plynu pre Gaz de France a Ruhrgas. Ale aj tak je pre šéfa Gazpromu Alexeja Millera kúpa SPP prvým veľkým úspechom počas jeho úradovania. Kúpou SPP môže Gazprom a jeho partneri odložiť stavbu novej vetvy plynovodu Jamal cez územie Poľska. SPP je jedným z hlavných distribučných centier predaja plynu do východnej Európy. Gazprom teraz môže blokovať export plynu, ktorý dostáva Ukrajina ako protihodnotu za tranzit. Napríklad v prípade, že bude naďalej beztrestne odoberať plyn z hlavných plynovodov. (Alexej Miller kontroluje Ukrajinu, Dmitrij Butrin, 11. 3.)
Frankfurter Rundschau
Americké problémy s oceľou sú domácej výroby, ale doma sa Bushovi nechce chytať do rúk horúce železo. Radšej riskuje eskaláciu obchodných konfliktov. Tridsaťpercentné dovozné clá sa rovnajú zákazu dovozu. Bushova vláda si tentoraz hľadá vlastné chodníčky aj v svetovej obchodnej politike. Obchádza pritom medzinárodné inštitúcie. Európska únia sa musí pokúsiť zaviazať Spojené štáty povinnosťou voči svetovej histórii. (Voľný obchod ad absurdum, Hans Dembowski, 11. 3.)
Právo
Dlhodobý český lobing v prospech prijatia Slovenska do NATO sa dostáva do ťažkostí vzhľadom na sľubné volebné šance strany expremiéra Vladimíra Mečiara. Na Západe a hlavne v USA sa totiž Mečiar stále považuje za politika náchylného na nedemokratické praktiky. Málo na tom zmenili nedávne Mečiarove ústretové gestá voči aliancii. Americký veľvyslanec pri NATO Nicholas Burns koncom februára vyhlásil, že "v NATO nie je miesto pre protidemokratické hnutia alebo protidemokratické vlády".
(Otázniky nad Slovenskom, 11. 3.)
Guardian
Šesť mesiacov po 11. septembri sa už viac neobávame islamského teroru, ale amerického jadrového čierneho zoznamu. Ubehlo šesť mesiacov odvtedy, čo Muhammad Atta zničil Svetové obchodné centrum v New Yorku. Toto obdobie poskytuje klamne jasný pohľad na ukončenie prvej kapitoly americkej odvety -- smútok, oslava hrdinstva, budovanie koalície, vykorenenie Talibanu a začiatok kapitoly číslo dva. Varujem vás: ak sa v kapitole jeden našlo niečo, s čím ste nesúhlasili, neskôr to bude ešte horšie.
(Americký dlhý tieň, Madeleine Bunting, 11. 3.)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 01:40