StoryEditor

Telefónica úspešne bojuje o mexický trh

09.05.2002, 00:00

Najväčší španielsky operátor mobilných sietí Telefónica Móviles získal kontrolu nad značne zadlženou mexickou spoločnosťou Pegaso. Telefónica má už od roku 2000 veľmi silný trhový podiel v severných častiach Mexika, no po získaní Pegasa sa jej dominancia ešte zvýši a stane sa druhým najväčším operátorom v krajine. Na prvom mieste je Telcel, súčasť Telmex America Movil, a tretie miesto pripadá Lusacellu, ktorý ovláda Verizon a Vodafone. Akvizíciou Pegasa zvýši Telefónica Móviles svoju prítomnosť v dvoch najväčších mexických mestách -- v Mexico City a Guadalajare.
Momentálna penetrácia mobilných telefónov na mexickom trhu predstavuje 21 % a v priebehu budúcich piatich rokov sa má zdvojnásobiť. Je to dané aj nevyváženosťou pri pokrytí pevnými sieťami -- v celoštátnom meradle totiž pripadá na 100 obyvateľov 13,7 pevnej linky, no v niektorých odľahlejších oblastiach, ako napríklad v Chiapase, je tento ukazovateľ na úrovni nižšej ako 3,5 pevnej linky na 100 obyvateľov, čím sa mobilné telefonovanie stáva pre mnohých Mexičanov, najmä na vidieku, v podstate jedinou možnosťou prístupu k telefonickým službám.
Získaním Pegasa pribudne do portfólia Telefónica Móviles 800-tisíc klientov, čím sa ich celkový počet zvýši na 2,2 mil. a trhový podiel v Mexiku dosiahne úroveň 10 %.
Telefónica síce očakáva, že do roku 2005 sa počet jej klientov zvýši na 6 až 7 mil., no aj tak bude i naďalej veľmi zaostávať za "jednotkou" na mexickom trhu -- Telcelom, ktorý v roku 2001 ovládal až 78 % mexického trhu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 01:50