StoryEditor

Štrajky ochromili nemecké letiská

17.12.2002, 23:00

Odborová organizácia verejného sektora Verdi aj včera ochromila dopravu v Nemecku, keď prácu prerušilo niekoľko stoviek pracovníkov pozemného letiskového personálu a požiarneho zboru. Letisko Frankfurt nad Mohanom muselo zrušiť 163 letov, Mníchov vybavil len medzikontinentálne linky a ostatné nemecké letiská na tom neboli o nič lepšie.
Ako pre týždenník Der Spiegel povedal hovorca frankfurtského letiska, v prípade zrušených letov išlo najmä o vnútroštátne linky spoločnosti Lufthansa, ktorá svojich cestujúcich musela presmerovať na železnicu. Podľa jeho slov síce štrajk ochromil, no úplne nevyradil prevádzku, takže lietadlá mohli pristávať aj vzlietať.
Naproti tomu mníchovské letisko Franza Josefa Straussa zažilo úplný výpadok s výnimkou pravidelných medzikontinentálnych letov. Varovný štrajk príslušníkov letiskového požiarneho zboru v pondelok taktiež úplne ochromil činnosť hamburského letiska, žiadne lietadlo nemohlo vzlietnuť ani pristáť. Podľa údajov Verdi si to "odskákalo" 25 letov a hovorkyňa letiska odhaduje, že svojho letu sa nedočkalo približne 1 500 cestujúcich. Hannover musel do utorka zrušiť 12 letov.
Lufthansa musela pre štrajky zrušiť 250 letov do celej Európy a obáva sa miliónových škôd. Jej prezident spoločnosti Jürgen Weber však žiada šéfa Verdi Franka Bsirskeho, aby odvolal štrajk počas najrušnejších dní. Podľa jeho slov totiž nie je mysliteľné, aby sa Lufthansa ako nezainteresovaná strana stala hlavným poškodeným.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:07