StoryEditor

Na Záhorí rastie najväčší podnikateľský inkubátor

28.04.2004, 00:00
Na jeseň by mal na Záhorí začať pôsobiť nový podnikateľský inkubátor, ktorý bude svojou kapacitou a plánovaným počtom malých podnikov najväčším zariadením tohto druhu na Slovensku.
Na jeseň by mal na Záhorí začať pôsobiť nový podnikateľský inkubátor, ktorý bude svojou kapacitou a plánovaným počtom malých podnikov najväčším zariadením tohto druhu na Slovensku. Výstavba budovy, v ktorej bude k dispozícii 3-tisíc štvorcových metrov kancelárskych priestorov, prebieha v centre Malaciek. Celkové náklady na vybudovanie a technické vybavenie inkubátora dosiahnu 2,405 milióna eur, pričom 1,8 milióna eur tvorí príspevok Phare. Zostatok sa prefinancuje najmä zo zdrojov samosprávy. Stavba sa realizuje v rámci slovensko-rakúskej cezhraničnej spolupráce.
Zámerom projektu je poskytnúť priestory s integrovanými službami pre malých a stredných podnikateľov pri štarte ich podnikania. Niektorí z nich by sa potom v budúcnosti mali stať subdodávateľmi a poskytovateľmi služieb pre veľkých investorov v priemyselnom a technologickom parku Eurovalley a v automobilovom priemyselnom parku v Lozorne, ako aj pre ďalšie významné podniky pôsobiace v regióne.
Podľa vyjadrenia Lenky Kožuchovej, ktorá je poverená vedením neziskovej organizácie Inkubátor Malacky, sa chcú zaradiť do medzinárodnej siete podnikateľských inkubátorov a rozbehnúť intenzívnu spoluprácu s podobne zameranými organizáciami a firmami na rakúskej strane. Pri výbere vhodných začínajúcich firiem budú mať prednosť záujemcovia, ktorí prinášajú na trh inovatívne prvky a nápady. Malo by ísť najmä o mikroelektroniku, jemnú mechaniku, výrobu medicínskych nástrojov, softvérové služby a ďalšie progresívne oblasti.
V objekte bude k dispozícii 85 miestností, z ktorých väčšinu za výhodných podmienok prenajmú začínajúcim podnikateľom. Menšia časť je určená pre tzv. biznis centrum, ktoré budú prenajímať na komerčnej báze už etablovaným firmám. Súčasťou nákladov je aj technická asistencia, v rámci ktorej externí experti zaškolia personál, pomôžu s prípravou podnikateľského plánu a ďalšími opatreniami potrebnými pre úspešné rozbehnutie činnosti inkubátora.

Podpora malých firiem je aj prioritou Európskej únie
Podnikateľský inkubátor je v slovenských podmienkach pomerne nový hybridný nástroj ekonomického rozvoja, ktorý spája funkcie podnikania, podpory obchodu a rozvoja sídiel. Ide o organizáciu, ktorá podporuje proces vytvárania nových úspešných firiem poskytnutím priestorov a integrovaných služieb. Prvé projekty tohto druhu sa realizovali v priebehu šesťdesiatych rokov v USA a viacerých západoeurópskych krajinách. Svetové skúsenosti ukazujú, že inkubátor môže byť účinnou pákou pre tvorbu zamestnanosti, komercializáciu nových technológií a rozvoj lokálnych ekonomík. Väčšina inkubátorov zabezpečuje prístup klientov ku kompletným službám prostredníctvom kombinácie interných zdrojov a siete externých poskytovateľov služieb. V rámci Slovenska už podnikateľské inkubátory fungujú v Bratislave, Banskej Bystrici, Martine, Košiciach, Prešove a Spišskej Novej Vsi. Vytváranie podpornej siete pre malých a stredných podnikateľov pomocou budovania inkubátorov je aj jednou z priorít štrukturálnych fondov Európskej únie. Mestá, obce a ich združenia môžu projekty tohto zamerania predkladať do konca augusta v rámci operačného programu Priemysel a služby.

Základné údaje o podnikateľských inkubátoroch

Na celom svete pôsobí:
- 3300 inkubátorov pre malých a stredných podnikateľov
- 550 vedecko-technických parkov
- 59 medzinárodných a národných asociácií združujúcich podnikateľské inkubátory

V rámci Európy existuje:
- 900 podnikateľských inkubátorov rôzneho zamerania

Prvý podnikateľský inkubátor s názvom Batavia Industrial Center vznikol v roku 1959 v USA.

Na Slovensku pôsobia podnikateľské inkubátory v Bratislave, Banskej Bystrici, Martine, Košiciach, Prešove a Spišskej Novej Vsi

Zdroj: SPICA, Európska komisia
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 12:44