StoryEditor

Zaujímavosti

07.01.2003, 23:00

JEDENÁSTKOVÉ rozstrely vo futbale majú podľa štúdie britských vedcov súvislosť so srdcovými problémami fanúšikov a v záujme verejného zdravia odporučili zakázať túto formu riešenia postupu na turnajoch. Podľa Britského lekárskeho žurnálu výskumy z roku 1998 dokázali zvýšenie rizika infarktu, keď Angličania na MS vo Francúzsku podľahli v záverečnom rozstrele Argentíne a vypadli z turnaja. V deň duelu 30. júna 1998 evidencie dokázali 25-percentný nárast všetkých skúmaných údajov. "Tieto výskumy ukazujú, že srdcové infarkty môžu byť zapríčinené veľkým emocionálnym vypätím pri sledovaní, ak váš tím prehráva, a to najmä pri pokutových kopoch," píše sa v žurnále. (TASR)
NAJVYŠŠIA španielska futbalová súťaž Primera división zostala aj v roku 2002 najkvalitnejšou ligou sveta v rebríčku, ktorý zostavuje Medzinárodná federácia pre futbalovú históriu a štatistiku (IFFHS). Primera división tak obhájila prvenstvo z rokov 2000 a 2001. Na druhej priečke sa umiestnila anglická Premiership, tretia je talianska Seria A. Slovenská najvyššia súťaž obsadila v hodnotení až 47. miesto. (TASR)
ROZHODCOM roka 2002 sa stal podľa tradičnej ankety futbalových žurnalistov a odborníkov z 87 krajín už piatykrát za sebou Talian Pierluigi Collina. Štyridsaťdvaročný bankový úradník tak zlepšil svoj doterajší rekord štyroch víťazstiev, ktorý držal spolu s legendárnym maďarským arbitrom Sándorom Puhlom. (TASR)
AMERICKÁ tenisová veteránka českého pôvodu Martina Navrátilová ziskom titulu vo štvorhre (spoločne s Ruskou Kuznecovovou) na turnaji WTA v austrálskom Gold Coaste posunula minulý víkend latku možností v tejto hre o poriadny kus vyššie. V 46 rokoch, dvoch mesiacoch a 17 dňoch je najstaršou hráčkou, ktorá vyhrala turnaj WTA. Navrátilová tak prekonala svoj minuloročný rekord, keď v Madride triumfovala ako 45-ročná. Tenisová legenda má na svojom konte neuveriteľných 334 titulov, zhodne po 167 v dvojhre i štvorhre. (TASR)

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
23. apríl 2024 19:47