StoryEditor

Nejdú na popravu, nemajú sa čoho báť

05.09.2002, 00:00

Pretrhnúť nelichotivú šnúru neúspešných pokusov postúpiť na niektoré z vrcholných podujatí (MS, ME) sa bude snažiť slovenská futbalová reprezentácia, ktorá v sobotu v Istanbule nastúpi na úvodné stretnutie kvalifikácie o postup na ME 2004 proti Turecku. Svoju prvú ostrú skúšku absolvuje Ladislav Jurkemik, ktorý na poste hlavného trénera vystriedal Jozefa Adamca. Novotvoriaci tím v príprave príliš neoslnil (dve víťazstvá, jedna remíza, tri prehry), a preto na pôdu bronzového tímu svetového šampionátu necestuje s veľkými očami. Tréner Jurkemik však na poslednej tlačovej konferencii pred odletom pripomenul, že naši hráči nemajú v Turecku čo stratiť.

Nezanechala neúspešná generálka s Českom (1:4) na hráčoch negatívne stopy?
-- Chlapci boli po zápase sebakritickí a aj následne, keď sme sledovali videonahrávku tohto stretnutia, priznali svoje chyby. Málo sa pohybovali, chýbala väčšia iniciatíva a individuálna zodpovednosť. Bez pohybu a nasadenia sa takéto stretnutia jednoducho nedajú hrať. Dúfam, že chlapci sa z tejto prehry poučili a v Turecku podajú kvalitnejší výkon.

Aká je pred dôležitým úvodným kvalifikačným stretnutím atmosféra v tíme?
-- Povedal by som, že je tichá, ale myslím si, že je to dobré znamenie. Mám pocit, že chlapci sa viac sústreďujú, koncentrujú sa na zápas, lepšie sa zapájajú do tréningu a nemajú v hlavách žiadne negatívne vedľajšie vplyvy. Už som im vysvetľoval, že v Istanbule nemajú čo stratiť, len získať. Ani po prípadnej prehre sa svet nezrúti, veď zisk bodov na pôde jedného z favoritov skupiny by bol prakticky nad plán. Na popravu chlapci nejdú, takže sa nemajú čoho báť.

Máte už predstavu o základnej zostave a o tom, kto bude kapitánom tímu?
-- Až na tri miesta mám o zostave jasno, ale, pochopiteľne, ju prezradím až v deň zápasu. Všetci hráči sú zdravotne v poriadku a aj brankár Čontofalský, ktorý pre mierne bolesti nenastúpil v poslednom ligovom kole, už v pondelok naplno trénoval. Či dám však prednosť jemu alebo Bučekovi sa ešte rozhodnem. Budeme hrať určite systémom 4-4-2. Hráči si za kapitána zvolili Dzúrika (osem hlasov -- pozn. red.), v prípade, že by nenastúpil, bude mať pásku na ruke Karhan (4).

Čo by malo na súpera platiť?
-- Keďže súper má na krídlach veľmi rýchlych a kvalitných hráčov, cesta k úspechu by mala viesť cez stred obrany. Dôležité však bude aj to, aby sme nehrali od začiatku pasívne. S hráčmi si pozorne pozrieme videonahrávku stretnutia Turecko -- Gruzínsko (3:0), ale aj stretnutie zo svetového šampionátu proti Brazílii, aby hráči videli, ako Turci reagujú keď sú pod tlakom. Neplánujeme hrať osobku na žiadneho zo súperových hráčov. Uspieť môžeme iba vtedy, ak preukážeme viac túžby po víťazstve ako súper.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 12:09