StoryEditor

Ťažba ropy vo februári vyššia o 2,5 percenta

13.03.2003, 23:00

Podľa Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) prudký nárast ropnej produkcie v minulom mesiaci znížil efektívne produkčné rezervy (t. j. realizovateľné do niekoľkých dní alebo týždňov) svetových vývozcov čierneho zlata a oslabil ich schopnosť v plnej miere nahradiť výpadky (zatiaľ najmä) irackého exportu počas eventuálnej druhej vojny v Perzskom zálive. Vyplýva to zo správy, ktorú agentúra zverejnila v stredu, deň po zasadnutí členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC).
Podľa IEA svetová produkcia ropy vzrástla vo februári o 2,5 %. Svetová denná produkcia vo februári stúpla o 1,96 na 79,41 mil. barelov (barel = 159 litrov). Tri štvrtiny z tohto nárastu má "na svedomí" OPEC -- napr. produkcia Venezuely rástla o 850 tis. a produkcia Saudskej Arábie o 330 tis. barelov denne. Aj napriek tomu klesli priemyselné zásoby čierneho zlata vo väčšine krajín dovážajúcich ropu. Príčinou je jej vysoká cena, ktorú vyhnali nahor práve obavy z vojny v Iraku. Podľa analytikov sa totiž väčšina petrolejárskych podnikov pri súčasných cenách obáva nákupu ropy vo väčších objemoch, keďže po začatí vojny sa očakáva prudký pokles jej cien, čo by v konkurenčnom boji dostalo firmy do straty. Veľké množstvo uzatvorených kontraktov je v rukách špekulantov. Podľa IEA jediný reálny alternatívny zdroj ropy, na ktorý sa momentálne možno spoliehať, sú vyše 4 miliardy barelov v strategických rezervách členov IEA (agentúra je inštitúciou Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj -- OECD). Príčinou tohto tvrdenia je fakt, že svetoví exportéri ropy už produkujú takmer na hranici svojich možností.
Nepríjemnú, ale do istej miery očakávateľnú správu zverejnila agentúra len deň po zasadnutí OPEC, na ktorom ropní ministri rozhodli o ponechaní exportných kvót na ich pôvodnej úrovni 24,5 mil. barelov denne. Zároveň však prijali spoločné stanovisko, že sa budú snažiť v maximálnej možnej miere nahradiť akékoľvek výpadky dodávok plynúce z potenciálnej vojny v Iraku (podľa agentúry Bloomberg kartel vo februári vyvážal 27,3 mil. barelov denne). Aj keď IEA zapochybovala o reálnej možnosti OPEC naplniť svoje predsavzatie, dodáva, že s koncom zimnej sezóny opadne dopyt po vykurovacom oleji, čo podľa jej odhadov zredukuje svetový denný dopyt po rope o asi 1,6 mil. barelov. Toto číslo pritom približne zodpovedá irackému exportu za obdobie posledných dvoch mesiacov (asi 1,7 mil. barelov denne). IEA odhaduje, že efektívne denné produkčné rezervy OPEC sú na oveľa nižšej úrovni než deklarovaných 2 až 4 mil. barelov. IEA predpokladá ich pokles z januárových 2,37 na februárových 1,72 mil. barelov. V správe zároveň špekuluje, že počas marca budú tieto rezervy fluktuovať okolo 1 mil. barelov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 15:12