StoryEditor

O budúcnosti Lesov SR zatiaľ nerozhodli

14.09.2004, 00:00
Komisia expertov štyroch koaličných strán, ktorí majú zaujať stanovisko k transformácii a budúcnosti štátneho podniku Lesy SR, rozhodla na včerajšom rokovaní, že sa stretne opäť 24. septembra.

Diskusia o pokračovaní transformácie podniku Lesy SR sa zatiaľ nekončí. Komisia expertov štyroch koaličných strán sa totiž dohodla, že sa stretne opäť 24. septembra. HN o tom informovala hovorkyňa ministra pôdohospodárstva Katarína Czajliková. Experti sa podľa nej zhodli, že o veľkých dodávkach dreva pre takzvaných nadregionálnych odberateľov, ktoré nemožno zabezpečiť z jediného odštepného závodu, sa bude rozhodovať z úrovne generálneho riaditeľstva. "V nijakom prípade sa neakceptoval návrh SDKÚ, aby vzniklo 35 lesných správ s právnou subjektivitou," povedala Czajliková. No územné členenie organizácie podľa nej zatiaľ nebolo predmetom transformačného projektu a má vzniknúť až na základe ďalších dohôd.
Vysvetlila, že všetky strany vypracovali písomné stanovisko k alternatívnemu projektu transformácie, ktorý na minulom zasadnutí predložili zástupcovia SDKÚ. Rezort ako predkladateľ pôvodného transformačného zámeru akceptoval niekoľko pripomienok a zapracuje ich do svojho projektu. Tento materiál pošle expertom pred najbližším rokovaním. Ide napríklad o premenovanie takzvaných proficentier na divízie. Minister Zsolt Simon komisiu ubezpečil, že pri vytvorení proficentier či divízií nejde o privatizačný zámer.
Podľa Czajlikovej nie je pravdepodobné, že akciová spoločnosť vznikne skôr ako v roku 2006, ale v tejto chvíli sa to nedá jednoznačne predpovedať, pretože rokovania sa ešte neuzavreli. "Rezortu ide o to, aby vznikol prehľadný systém, prečistili sa obchodné a dodávateľsko-odberateľské vzťahy a nová akciová spoločnosť mohla fungovať ekonomicky a transparentne," konštatovala Czajlková.

"Ako poslankyňa som čítala programové vyhlásenie vlády, na základe ktorého sa mal najprv vypracovať zákon o transformácii štátnych lesov na akciovú spoločnosť. Na základe legislatívnych pravidiel sa mal urobiť projekt transformácie," povedala pre HN poslankyňa, členka parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo, Jarmila Tkáčová (SDKÚ). Podľa nej je zásadnou chybou celého transformačného procesu v Lesoch SR, že postup stanovený vo vládnom programovom vyhlásení nebol dodržaný. "Diskusia o transformácii mala najprv prebehnúť v parlamente, tak, ako diskusia o pošte, železniciach, diaľničnej spoločnosti či transformácii v zdravotníctve," tvrdí Tkáčová. Dodala, že alternatívny projekt, ktorý vypracovala odborná lesnícka skupina a komisii predložil na minulom rokovaní štátny tajomník Ján Golian, presadzuje v prvom rade decentralizáciu rozhodovania a obchodu s drevom. V rezortnom projekte sa, naopak, sústreďujú rozhodovanie a obchodné právomoci na generálne riaditeľstvo do Banskej Bystrice a lesné závody sú bez právnej subjektivity.
"My navrhujeme lesné závody alebo lesné správy s právnou subjektivitou. To znamená, že by sa nestarali len o hospodárenie v lese, ale by aj predávali, nie podľa rozhodnutia zhora, ale podľa štruktúry, akú dopestujú," uviedla Tkáčová. Premenovanie proficentier na divízie podľa nej nemení nič na ich podstate.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 06:23