StoryEditor

VSE spustila reštrukturalizáciu

13.08.2003, 00:00
Autor:
SITASITA
Východoslovenská energetika plánuje v súvislosti s reštrukturalizáciou odčleniť všetky činnosti nesúvisiace s nákupom, distribúciou a predajom elektriny. Predmetom odčleňovania sa tak stanú telekomunikácie, stavebno-montážne činnosti a informačné technológie.

Východoslovenská energetika (VSE) plánuje v súvislosti s reštrukturalizáciou odčleniť všetky činnosti nesúvisiace s nákupom, distribúciou a predajom elektriny. "Predmetom odčleňovania sa tak stanú telekomunikácie, stavebno-montážne činnosti, informačné technológie," uviedla hovorkyňa VSE Anna Pančurová. Otázka vytvorenia dcérskych spoločností, kde bude VSE vlastniť 100 % akcií alebo menej, je podľa jej slov otvorená.
Rovnako nedoriešený ostáva aj počet zamestnancov, ktorí budú musieť VSE opustiť. "V súčasnosti vyhodnocujeme výsledky personálneho auditu, na základe ktorého sa vytvorí nová koncepcia v personálnej oblasti," uviedla A. Pančurová. Súčasťou spomínanej koncepcie je aj identifikácia nákladov na odstupné v prípade redukcie pracovných miest. Pri stanovovaní výšky odstupného bude VSE postupovať v súlade zo Zákonníkom práce a s kolektívnou zmluvou, na základe ktorej sa odstupné pre jednotlivých zamestnancov zvýši o 0,35-násobok priemerného mesačného zárobku pracovníka za každý odpracovaný rok. Priemerná mesačná mzda vo VSE predstavuje 22 600 Sk. V súčasnosti firma zamestnáva 1 999 pracovníkov.
V súvislosti so zefektívňovaním činnosti firmy vstúpila do platnosti od 1. júla tohto roka aj nová organizačná štruktúra. V rámci nej sa vytvorilo päť divízií, ktoré vedú operatívni riaditelia.
Balík 49 % akcií VSE vlastní nemecká spoločnosti RWE Plus. Strategický investor zaplatil za minoritný podiel v distribučnej spoločnosti 130 mil. eur, čo zodpovedá celkovej kúpnej cene za predávaný balík. Konečný výnos z privatizácie VSE bude závisieť od záverečného auditu v spoločnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 02:20