StoryEditor

"Krvavé diamanty" vyčistené?

06.11.2002, 23:00

Krajiny obchodujúce s diamantmi sa dohodli na nových opatreniach, ktorých cieľom je zabrániť vstupu tzv. krvavých diamantov na svetové trhy. Presne 35 krajín, ktoré diamanty vyvážajú, obchodujú s nimi, prípadne ich ďalej spracúvajú, podpísalo vo švajčiarskom meste Interlaken tzv. Kimberley Process, ktorého cieľom je zablokovanie obchodu s diamantmi vyťaženými v konfliktných oblastiach formou certifikačného procesu. Tzv. krvavé diamanty podporujú občianske vojny v krajinách ako Angola, Kongo či Sierra Leone.
Nový systém, ktorý je výsledkom dvojročnej práce viacerých skupín bojujúcich proti obchodu s krvavými diamantmi, vstúpi do platnosti 1. januára 2003.
Ako uviedla mediálna spoločnosť BBC, diamanty sú pre Afriku rovnaká komodita ako kokaín pre krajiny Latinskej Ameriky. Drahokamy financovali vojny, podporovali korupciu a takmer všetky štátne inštitúcie dostali do stavu kolapsu. Mimovládne organizácie sa však domnievajú, že proces certifikácie diamantov nie je dostatočne tvrdý na to, aby zabránil ozbrojených skupinám ďalej profitovať z obchodu s drahokamami. Podľa Corinny Gilfillanovej z mimovládnej organizácie Global Witness sú diamanty veľmi výhodným materiálom na pašovanie a presúvanie nelegálnych financií po svete. Sú drobné a speňažiteľné kdekoľvek na svete, ako aj veľmi vhodné na prepieranie peňazí. Nemalé príjmy z obchodu s diamantmi dosiahla aj teroristická organizácia Al-Kajdá. Ako uviedla, útoky na USA stáli Al-Kajdu približne 500 tis. USD, pričom do diamantov vložili okolo 20 mil. USD.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 20:17