StoryEditor

Krátke správy

12.03.2003, 23:00

Návrh vedenia Európskej centrálnej banky (ECB) nezískava v Európskom parlamente podporu. V jeho výbore pre hospodárstvo a menu ho odmietli takmer jednohlasne. A očakáva sa, že s veľkou väčšinou ho zamietne aj plénum na svojom rokovaní vo štvrtok. Návrh na uplatnenie rotačného princípu obsahoval rozdelenie členských krajín Európskej menovej únie do troch skupín podľa výšky hrubého domáceho produktu. Podľa svojho zaradenia by krajiny v istých intervaloch strácali právo na hlasovanie v rade. V diskusii vo výbore EP prevládli názory, že schvaľovanie závažných návrhov musí byť dvojstupňové, pričom strategické rozhodnutia sa musia tak ako doteraz prijímať v rade ECB ako celku. (TASR)

Privatizácia majoritného 60-percentného balíka akcií Banky Slovakia z portfólia FNM sa dostala do ďalšej fázy. Víťaz tendra, rakúska Meinl Bank, sa totiž prostredníctvom materského Julius Meinl k záveru minulého týždňa už obrátil na Národnú banku Slovenka (NBS) so žiadosťou o súhlas s nadobudnutím predmetných účastín v tejto najmenšej slovenskej banke. Prezídium FNM schválilo predaj 60,07 % akcií BS rakúskej Meinl Bank za predbežnú cenu 360 miliónov Sk v novembri minulého roka. Okrem podielu FNM má mať Meinl Bank záujem aj o zostávajúce podiely minoritných akcionárov. Celkovo 26,4 % akcií Banky Slovakia drží Slovenská poisťovňa, 6,3 % akcií Slovenská sporiteľňa a 6,9 % akcií vlastní mesto Banská Bystrica. (TASR)

Zlúčenie bánk Credit Agricole SA a Credit Lyonnais podmieňuje francúzsky regulačný úrad CECEI predajom 70 až 80 pobočiek. Ako včera informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na francúzsky denník Le Figaro, predaj pobočiek je hlavnou podmienkou zlúčenia, ktoré bude stáť 19,5 miliardy eur. Novovzniknutá banková skupina by spolu vlastnila 9 300 pobočiek a kontrolovala by 25 % lukratívneho maloobchodného trhu Francúzska. Regulátori chcú zaručiť, aby nová banka neohrozovala svojím podielom na trhu konkurenčné spoločnosti. Banka v minulom roku zarobila 1,064 miliardy eur, čo je menej ako v roku 2001. Zisk Agricole pred zdanením a krytím rizík klesol na 1,4 miliardy eur, keď v predchádzajúcom roku predstavoval 1,963 mil. eur. (TASR)

Fond pojištění vkladů (FPV) nemôže podľa zákona poskytnúť pôžičku, s ktorou počítalo vedenie Union banky (UB) vo svojom krízovom pláne zverejnenom v pondelok. Vyplýva to z vyjadrenia podpredsedu správnej rady fondu Karla Bidla. "Predmetom eventuálnej dohody nie je pôžička, ale splátkový kalendár uhradenia pohľadávky fondu za UB," povedal hovorca banky Josef Řeřicha. Plán UB kalkuluje, že fond vyplatí klientom vklady až do výšky 790 000 Kč a pokiaľ centrálna banka zachová jej prevádzku, aj keď obmedzene, sľubuje vyplatenie zvyšku vkladov zo svojho majetku až do výšky 5 miliónov Kč. K. Bidlo uviedol, že nezávisle od správneho konania o odňatí licencie, ktoré s bankou vedie Česká národní banka, pripravuje fond výplatu klientov. (TASR)

Podľa odhadov analytikov vzrástla priemerná mzda v Česku vlani asi na 15 700 Kč zo 14 642 Kč v roku 2001. Nominálna mzda sa v roku 2002 zvýšila o 7,2 %, reálna o 5,3 %. V 4. štvrťroku si podľa analytikov priemerný Čech zarobil približne 17 350 Kč. Český štatistický úrad zverejní presné čísla o vývoji miezd vo štvrtok. Rast reálnych miezd tak výrazne prekonal rast produktivity práce, ktorý ekonómovia odhadujú len na 1,3 %. Podľa hlavného ekonóma HVB Bank Pavla Sobíška išlo vlani zrejme o najväčší predstih rastu miezd pred rastom produktivity od roku 1996. "Vývoj pripomína prvú polovicu 90. rokov, keď príliš rýchlo rastúce mzdy boli jednou z príčin ekonomickej krízy," dodal. (TASR)

Ratingová agentúra Moody's Investor's Service pridelila českej banke Czech Export Bank (CEB), a. s., depozitné ratingy A1 a Prime-1. Podľa agentúry sa pridelené ratingy zakladajú na bezpodmienečnej a neodvolateľnej garancii zo strany ČR, ktorá má ratingy A1 a Prime-1, ako aj na 100-percentnom vlastníctve banky CEB štátom. Banka je agentúrou pre exportné úvery v ČR a má monopol v rámci štátom podporovaných exportných úverov. Česká vláda bezpodmienečne a neodvolateľne garantuje všetky finančné záväzky CEB. (TASR)

menuLevel = 2, menuRoute = hnporadna/financne-noviny, menuAlias = financne-noviny, menuRouteLevel0 = hnporadna, homepage = false
20. apríl 2024 00:47