StoryEditor

Komentár HN: Trasovisko dvojitého občianstva

28.09.2004, 00:00
Maďarsko má po krajanskom zákone ďalšiu chúlostivú tému. Je ňou dvojité občianstvo.

Maďarsko má po krajanskom zákone ďalšiu chúlostivú tému. Je ňou dvojité občianstvo. Tamojší parlament pod tlakom menšína domácej opozície, schválil vypísanie referenda o tejto téme. Maďarské zákonodarstvo status druhého občianstva, s prednosťou pre zahraničných Maďarov, pozná i dnes. V referende by sa mala riešiť zjednodušujúca procedúra jeho priznania, predovšetkým pre vlastníkov maďarských preukazov. Teda pre tých menšinových Maďarov zo susedných štátov, ktorí po pristúpení materskej krajiny k Schengenu ostanú mimo zjednodušeného hraničného režimu. Voliči v referende odpovedia, či chcú prijatie zákona, ktorý by to umožnil, alebo nie. Ak s tým bude štvrtina z nich súhlasiť, parlament, zaviazaný výsledkom referenda, bude musieť zákon prijať.
Jeho budúci obsah však vyvoláva nezodpovedané otázky a vnáša napätie do vnútropolitických i zahraničnopolitických vzťahov. Medzi kľúčové patrí volebné právo a nároky na sociálne a zdravotné zabezpečenie občanov dvoch krajín. Nepriznanie týchto práv a nárokov by bolo diskrimináciou, priznanie by im zasa mohlo spôsobiť problémy. Ukrajina dvojité občianstvo nepripúšťa, v Rumunsku jeho držitelia strácajú prístup k niektorým štátnym funkciám. V Maďarsku by sa dostali do rozporu s volebným právom, ktoré je viazané na trvalý pobyt.
Dvojité občianstvo má aj ekonomický rozmer v podobe nárokov na štátny rozpočet, zvýšenej konkurencie na pracovnom trhu či v náraste prisťahovalectva. Maďari z Ukrajiny alebo Rumunska vidia za občianstvom v materskej krajine predovšetkým vyššiu životnú úroveň, možnosti zamestnania a sebarealizácie. Pokiaľ by im tieto výhody neprinieslo, väčšina by stratila oň záujem. Priepustnosť hraníc pre krajanov po vstupe Maďarska do EÚ mal pôvodne riešiť krajanský zákon, a to výmenou výhod za nenárokovanie si občianstva. Jeho filozofiou bolo brániť ich príchodu, podporovať ich zotrvanie doma a snažiť sa o dosiahnutie autonómneho postavenia. Zákon tento problém nevyriešil. Dvojité občianstvo, ktoré by podľa predbežných prieskumov spustilo masívnu migračnú vlnu, je druhým pokusom. Neprekvapuje, že sa stalo agendou parlamentnej opozície a nacionalisticky orientovaných strán. Predpokladá sa, že bude hlavnou a veľmi explozívnou témou predvolebnej kampane, ktorá sa vlastne už začala.
Proti dvojitému občianstvu sa postavili jedine vládni liberáli. Socialisti zatiaľ zaujali váhavý postoj. Väčšina politológov vidí ako pravdepodobnejšie, že referendum úspešné nebude. Hovoria, že pragmatické veci dostanú prednosť pred národniarskou propagandou.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:22