StoryEditor

Slovglass prepustil okolo dvesto ľudí

03.06.2004, 00:00
Významný producent olovnatého krištáľového a lisovaného skla Slovglass Poltár prechádza reštrukturalizáciou a podľa vedenia spoločnosti nie je v kríze. Sklárne včera navštívili poslanci parlamentu Marián Jasovský a Richard Hamerlik, aby sa oboznámili so situáciou v podniku.

Významný producent olovnatého krištáľového a lisovaného skla Slovglass Poltár prechádza reštrukturalizáciou a podľa vedenia spoločnosti nie je v kríze. "Cieľom ozdravovacieho procesu je prinavrátiť firme ziskovosť," uviedol člen predstavenstva podniku Daniel Macko.
Sklárne včera navštívili poslanci parlamentu Marián Jasovský a Richard Hamerlik, aby sa oboznámili so situáciou v Poltári. "Manažment a rozhodujúci akcionári nás ubezpečili, že sklárne budú pokračovať v produkcii," povedal Jasovský.
Slovglass prešiel v posledných mesiacoch rozsiahlymi zmenami, ktoré zneistili banky, akcionárov i obchodných partnerov sklární a vyvolali sociálne napätie medzi zamestnancami. Začiatkom roka oznámilo vedenie firmy, že sklárne sú v kríze, následne ich ovládla košická podnikateľská skupina spolu s bývalým generálnym riaditeľom Miroslavom Andrášom a dosadila do orgánov spoločnosti svojich reprezentantov. "Cieľom zmien bol efektívnejší výkon akcionárskych práv, lepšie riadenie podniku a potreba uskutočniť ozdravné opatrenie," uviedol predseda dozornej rady Daniel Kratky. Podľa člena predstavenstva Petra Stefányiho je finančná situácia firmy stabilizovaná, pracuje na zvyšovaní produktivity práce, znižovaní nákladov a optimalizácii výrob.
Reštrukturalizácia, ktorá by sa mala skončiť do konca tohto roka, sa odrazila aj na stave zamestnancov. Ich počet klesol v priebehu posledných mesiacov asi o dvesto, pričom redukcia sa významne dotkla i technicko-hospodárskych činností. "Cieľovým stavom by malo byť asi tisíc zamestnancov, čo je oproti súčasnosti ešte o sto menej," dodal Stefányi.
Podnikateľský zámer na tento rok počíta s kladným hospodárskym výsledkom 50 miliónov korún. Poltárske sklárne exportujú 95 percent produkcie, z toho vyše polovice na trhy USA a Veľkej Británie. Ich majitelia v súčasnosti nepočítajú so vstupom strategického investora. Podľa nich úspešný ozdravný proces zabezpečí firme dostatok úverových zdrojov na investície. Najnovším majoritným vlastníkom sklární je akciová spoločnosť Sklárne Poltár Holding.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:37