StoryEditor

Rokovanie EÚ a USA o oceli

31.05.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

USA a Európska únia (EÚ) včera začali rokovania s cieľom zmierniť zhoršujúce sa vzájomné vzťahy, súvisiace s americkými clami na dovoz ocele. Predstaviteľ ministerstva obchodu Grant Aldonas a generálny riaditeľ Európskej komisie (EK) pre obchod Peter Carl sa stretli, aby prediskutovali možnosti zníženia nadmernej oceliarskej kapacity vo svete a pokúsili sa zabrániť sankciám EÚ v reakcii na clá. Ich rokovania sa budú zaoberať aj skúsenosťami únie, ktoré môžu USA pomôcť urýchliť reštrukturalizáciu problémového oceliarskeho sektora a zvýšenie jeho konkurencieschopnosti bez narušenia svetových trhov.
G. Aldonas na svojej pondelkovej návšteve v Londýne však opätovne odmietol požiadavku EÚ na kompenzáciu vo forme nižších ciel na ostatné produkty. Naznačil však možnosť výnimky pre niektoré európske oceliarne.
Taktika USA pripomína diplomatom pokus kúpiť dostatok najužších spojencov EÚ pomocou náznakov výnimky z ciel pre ich spoločnosti, ak zablokujú návrh odvetných ciel na americký vývoz v hodnote viac než 300 mil. USD.
Ministri EÚ majú na svojom zasadnutí 17. júna v Luxemburgu rozhodnúť o odvetnom návrhu EK, ktorá je presvedčená o plnej podpore členských krajín pre jej stratégiu. Upozorňuje, že 7. mája získala ich jednohlasnú podporu pre sankcie na celý rad amerických produktov, ak USA do 18. júna neschváli primeranú kompenzáciu.
Británia, Nemecko a Švédsko však vyjadrili neistotu v súvislosti s odvetným úderom. Británia sa po návšteve G. Aldonasa sama zaradila do kolónky "nerozhodnutí", čo naznačuje úplatok vo forme výnimky pre britské oceliarne. Nemecko má zasa z právneho hľadiska pochybnosti, či EÚ môže pokračovať v odvetných opatreniach pred rozhodnutím Svetovej obchodnej organizácie o legálnosti ciel USA.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:43