StoryEditor

Invesco Fund Group podvádzala podielnikov fondov

22.12.2003, 23:00
Spoločnosť Invesco Fund Group podvádzala podielnikov fondov a je obvinená za takzvané operácie s cennými papiermi na krátko

Prokurátor štátu New York Eliot Spitzer a Komisia pre cenné papiere a burzy USA (SEC) obvinili manažérov spoločnosti spravujúcej finančné aktíva Invesco Fund Group a jej riaditeľa Reya Kaninghama. Počas piatich rokov Invesco Fund Group dovolila robiť také operácie s podielmi svojich klientov, pri ktorých sa tieto predávajú na krátky čas a potom sa opäť nakupujú. Operácie tohto typu majú znaky hazardnej hry. Dá sa na nich veľa zarobiť, ale aj veľa prerobiť. Používa sa pre ne slangový pojem "na krátko".
V roku 1998 ceny akcií stúpali a podielové fondy prekvitali. V Invesco Funds Group adrenalín stúpal kvôli niečomu inému. Manažéri a správcovia finančných aktív sa snažili oponovať vedeniu Invesco Funds Group. To podporovalo novú generáciu investorov, ktorí sa orientovali na hedge fondy. Tie sú zamerané na krátkodobé nákupy a špekulácie s akciami nakupovanými na úver.
Podľa internetovej stránky tlačovej agentúry Bloomberg, Invesco Fund Group je prvým správcom a manažérom finančných aktív, ktorý je obvinený za operácie s cennými papiermi na krátko. Obchody tohto typu sú najrozšírenejším, ale nie jediným porušením zákonov v priemysle podielových fondov. Umožňujú podielnikovi, ktorý sleduje krátkodobé kolísanie trhu, zarobiť na rozdiele v cene podielu a cenách cenných papierov, z ktorých sa skladá podielový fond. Cena sa určuje raz do dňa. Ten, kto ju vie dopredu, môže zneužiť dôvernú informáciu. Na Slovensku jedna z veľkých komerčných bánk vďaka pracovníkom depozitára prišla na to, že obchody tohto typu robil priamo generálny riaditeľ správcovskej spoločnosti, ktorá bola dcérskou spoločnosťou banky, a jeden manažér. Nakupovali a predávali podielové listy na svojom účte a na účtoch príbuzných, ktoré deň predtým nakupovali. Preto riaditeľ dostal okamžitú výpoveď a manažér sa dohodol, že odíde sám. Vďaka týmto kontraktom manažéri mohli draho predať podielový list, ktorý mohli na druhý deň lacno nakúpiť. Okrem toho obaja uzavreli nevýhodné termínované kontrakty. Vďaka nim fondy dodnes zaostávajú vo výnosoch. V podstate išlo o zneužitie dôverných informácií v obchodnom styku.
Obchody, ktoré robila Invesco Fund Group a slovenskí manažéri, zvyšujú náklady investorov, ktorí vkladajú peniaze na dlhé obdobie. Na tento typ investorov sú predovšetkým orientované podielové fondy.
Obchody na krátko nie sú v USA zakázané, ale správcovia fondov ich nepodporujú. V štatúte podielových fondov Invesco Funds Group je napísané, že investor nemôže robiť obchody s podielovými listami viac ako štyri razy do roka. Činnosť hedge fondov je založená práve na opakujúcich sa predajoch a nákupoch na krátko. Tieto obchody deštruujú investičnú stratégiu správcov podielových fondov.
Bývalý správca fondu obligácií s vysokými výnosmi Jerry Paul pre The Wall Street Journal povedal, že musel držať 5 až 10 percent hodnoty portfólia v hotovosti, aby vedel reagovať na rýchly prílev a odlev finančných prostriedkov do fondu. Tieto finančné prostriedky nemohol vkladať do rýchlo rastúceho akciového trhu. Sám by bol radšej, keby mal vo fonde hotovosť na úrovni 2,5 % z objemu finančných prostriedkov.
SEC regulátory tvrdia, že Invesco Fund Group uvádzala podielnikov do omylu. Ak mala dohody s hedge fondmi a umožňovala im robiť operácie na krátko, dostala ostatných podielnikov do nevýhodnej situácie. Vedenie Invesco Fund Group tvrdí, že operácie s hedge fondmi sa robili len vtedy, ak prinášali prospech podielnikom fondov. Invesco mal však dohody s hedge fondmi, ktoré robili najmenej 80 operácií tohto typu. Spolu mali v podielových fondov 900 mil. USD.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 09:40