StoryEditor

Putin vyriešil problém s plynom

08.06.2004, 00:00

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho bieloruský partner Alexander Lukašenko v sobotu oznámili, že sa vyriešili problémy ohľadne dodávok ruského zemného plynu, a ukončili tak spor, ktorý vážne narušil bilaterálne vzťahy medzi oboma krajinami. "Počas spoločných rozhovorov sme sa zhodli na tom, ako tento problém vyriešiť," uviedol Putin po stretnutí s bieloruským prezidentom, ktorého privítal vo svojom čiernomorskom sídle v Sofii. Informoval o tom The Moscow Times.
Gazprom zastavil dodávky zemného plynu do Bieloruska od januára tohto roku, keďže chcel zvýšiť cenu za 1 000 kubických metrov zemného plynu na 50 USD z minuloročnej úrovne 30 USD, pri ktorej zaznamenal stratu. V priebehu januára a februára povolil Gazprom dvom nezávislým plynárenským spoločnostiam Itera a Transnafta dodávať do Bieloruska zemný plyn na úrovni 46,6 USD za 1 000 kubických metrov. Dodávky však už boli zastavené na niekoľko hodín po tom, čo Bielorusko rýchlo spotrebovalo dohodnutý objem dodávok. Po tomto kroku bieloruský prezident Lukašenko obvinil Moskvu z "teroristického činu", pretože počas zimy zastavilo dodávky zemného plynu do krajiny. Neochotne však povedal, že krajina bude pokračovať s importom za moskovských podmienok.
Putin v sobotu označil konflikt ako spor medzi spoločnosťami. "Niektorí si interpretovali tento spor ako štátny, v skutočnosti však išlo hlavne o nezhody dvoch podnikov," upozornil Putin.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 11:17