StoryEditor

Daň z príjmov pomôže podnikateľom

25.06.2003, 00:00

Podnikateľská aliancia Slovenska, stála konferencia CPHR o zlepšovaní podnikateľského prostredia, podporuje zámer Ministerstva financií SR zaviesť od budúceho roka rovnú daň z príjmov vo výške 19 %. Skúsenosti z krajín ako sú Estónsko alebo Rusko, ktoré už rovnú daň zaviedli, ukazujú, že má potenciál zvýšiť hospodársky rast krajiny a stimulovať domácich a zahraničných investorov. Návrh nového zákona o dani z príjmov okrem samotného zníženia sadzby dane o 6 percentuálnych bodov ráta aj s odstránením duplicitného zdaňovania príjmov, so zrušením limitov na odpisovanie osobných automobilov, s uplatňovaním lízingových splátok do daňových výdavkov a so znížením počtu daňových odpisových skupín na štyri. Práve v skracovaní lehoty odpisovania a v uvoľňovaní odpisovej politiky vidí PAS ďalší možný priestor na zvyšovanie atraktivity slovenského podnikateľského prostredia. Tieto kroky však bude možné urobiť až vtedy, keď budú známe výsledky daňovej reformy, najmä plnenie príjmov štátneho rozpočtu po jej zavedení.
PAS v súvislosti s návrhom upozorňuje na nedostatočnú dôslednosť pri vymedzení daňových výdavkov. Tie sú pritom najčastejším predmetom sporov medzi daňovníkom a správcom dane, a preto by mali byť v zákone extenzívnejšie vymedzené. Z predloženého návrhu zákona sú vyňaté ustanovenia o penalizácii za nezaplatenie dane z príjmov alebo preddavku na daň včas a v správnej výške. Preto je potrebné zabezpečiť, aby bol zákon o správe daní a poplatkov, v ktorom budú predmetné ustanovenia upravené, včas novelizovaný. V opačnom prípade by sa mohol zákonodarca vystaviť zbytočnému riziku hromadného obchádzania daňovej povinnosti. PAS verí, že tieto nedostatky budú v priebehu legislatívneho procesu odstránené a nový zákon o daniach z príjmov prispeje k rozvoju podnikania na Slovensku, a tým aj k zvyšovaniu životnej úrovne všetkých občanov Slovenskej republiky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 19:30