StoryEditor

Záhada miznúceho dreva

10.11.2003, 23:00
Lesy mesta Spišská Nová Ves v súčasnosti musia čeliť nezrovnalostiam v predaji dreva, ktoré vedenie podniku zistilo minimálne v dvoch prípadoch.

Lesy mesta Spišská Nová Ves so sídlom v Novoveskej Huti čelia viacerým negatívnym vplyvom. Musia sa vyrovnať s nepriaznivou situáciou v predaji dreva, ktorú viacerí odborníci označujú za katastrofálnu. Oveľa väčším problémom, ktorý poškodzuje dobré meno spoločnosti, v ktorom má majoritný podiel Spišská Nová Ves, sú však nezrovnalosti v predaji dreva, ktoré vedenie podniku zistilo minimálne v dvoch prípadoch. K odhaleniu nezákonnosti dopomohli konkrétne impulzy zo strany menšinového vlastníka, ktorým je fyzická osoba František Labuda. Navyše sa objavili viaceré anonymné listy s ďalšími závažnými obvineniami.
"Jeden z prípadov sme museli postúpiť polícii, lebo sme ho nedokázali vlastnými silami objasniť," uviedol riaditeľ spoločnosti Pavol Čekovský. Vzťahuje sa na vedúceho lesného obvodu, ktorý nedokázal účtovne preukázať, kde a komu odišlo 47 kubíkov dreva z jedného odberného miesta v hodnote 112,5 tis. korún. "Až po vyšetrení prípadu bude možné jednoznačne určiť, či došlo k nezrovnalosti v dokladoch alebo či išlo o krádež," zdôraznil.
Po augustovom mimoriadnom valnom zhromaždení bol riaditeľ podniku poverený podať i ďalšie trestné oznámenie, keďže sa zistili ďalšie nedostatky v evidencii dreva -- chýbalo ďalších 63 kubíkov dreva v hodnote 115-tisíc korún. Podľa P. Čekovského s pracovníkmi, ktorí tieto nezrovnalosti spôsobili, podnik už rozviazal pracovný pomer.
Majoritný vlastník Lesov mesta Spišská Nová Ves nedokázal promptne zareagovať ani na finančné problémy jedného z odberateľov, ktorý dlhuje podniku viac ako 4 milióny korún. "Práve preto, že platby za drevo chodili počas roka veľmi sporadicky, našli sme si v regióne iných odberateľov, s ktorými takéto problémy nemáme," konštatoval P. Čekovský.
Lesy mesta Spišská Nová Ves, ktoré hospodária na 7 300-hektárovej výmere lesného fondu, by mali v tomto roku vyťažiť 47-tisíc kubických metrov dreva, prevažne kalamitného. "Očakávame, že dosiahneme tržby 63 miliónov korún a vyrovnaný hospodársky výsledok," konštatoval P. Čekovský. Vlani lesný podnik hospodáril so ziskom 2,088 milióna korún po zdanení. Zisk počas svojej desaťročnej existencie firma doteraz vykázala vždy. Priemerne ročne vyťaží okolo 40-tisíc kubíkov dreva, pričom tržby z predaja surového dreva predstavujú až 95 percent z celkových tržieb.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 13:01