StoryEditor

V Brazílii povstali noví revolucionári

31.07.2003, 00:00

Zo závodu firmy Volkswagen -- mimochodom najväčšieho v krajine -- má človek dokonalý výhľad na okolité vŕšky. Medzičasom sa na nich usídlilo už takmer štyritisíc rodín. V stanoch a improvizovaných prístreškoch čakajú, kým im správne orgány obsadenú pôdu aj skutočne pridelia. Tá však patrí Volkswagenu do Brasil -- aspoň tak to tvrdí vedenie koncernu. Pozemky údajne Volkswagen prevzal v 70. rokoch od amerického Chryslera. Súd však teraz pôvodný príkaz na vyprázdnenie pozemkov zrušil, pretože svetoznámy výrobca automobilov nie je schopný vlastníctvo preukázať. Pozemky tak naďalej zostávajú v rukách bezzemkov.
A nielen to -- noc čo noc prichádzajú ďalší z blízkych chudobných štvrtí mesta Ferrazópolis, ktoré sa už ráta medzi predmestia metropoly Sao Paulo. V batožine si prinášajú drevené koly a plachty, z ktorých si stavajú improvizované stany. Na ne potom ťažkopádne maľujú vlastné identifikačné znaky -- a len málokde chýba aj dodatok Che ako svojrázna pripomienka kubánskeho revolucionára. Jeho nasledovníci sú organizovaní v brigádach so sto ľuďmi, ktoré nesú názvy ako Róza Luxemburgová, Slobodná vlasť alebo Zem a sloboda.
Za akciou stojí Hnutie robotníkov bez strechy nad hlavou. Po prvýkrát sa táto organizácia začala spomínať v roku 1997, keď v mestách i na vidieku organizovala okupáciu domov a pozemkov. Jej vodcovia sa považujú za socialistov a svoju činnosť namierili proti kapitálu. Väčšina ľudí "pod nimi" však nechce nič iné, len si zabezpečiť kúsok pôdy na vlastnú potrebu. Počas vlády terajšieho prezidenta a bývalého odborára Luiza Inácia da Silvu podobné akcie dostali nový rozmer. V pozadí je jednoznačná skutočnosť -- sotva pätina z celkového počtu 170 miliónov obyvateľov vlastní až 90 percent pozemkov...
Vláda v Brazílii sa bojí radikalizácie situácie. Pre prípad, že by pribúdali násilnosti, hrozí hnutiu súdmi a políciou.
Obsadenie "voľných" pozemkov pri fabrike VW sa však stalo už politickou záležitosťou, čo čiastočne zapríčinilo i nešikovne načasované prepustenie asi 4-tisíc zamestnancov firmy. Prepustení pracovníci okamžite začali prejavovať solidaritu s bezzemkami, pričom k zostreniu situácie prispela i vražda istého fotografa na obsadených parcelách. Koncern sa však nevzdáva a naďalej mieni zotrvať na nekompromisnom stanovisku.
(hn/gaf)

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 19:38