StoryEditor

Ženy, NEDAjte šancu starnutiu

07.05.2002, 00:00

Oveľa závažnejšie starosti ako vrásky a šedivejúce vlasy môže ženám pri starnutí priniesť postupný úbytok ženských hormónov -- estrogénov. Práve ich nedostatok spôsobuje niektorým z nich návaly tepla, nočné potenie, búšenie srdca, bolesti hlavy, poruchy spánku. S postupujúcou menopauzou sa môžu pridať depresie, podráždenosť, úzkosť a celková psychická nepohoda. Po úplnom vyhasnutí činnosti vaječníkov navyše mnohé ženy obťažuje nepríjemná suchosť v pošve komplikujúca sexuálny život, znížená schopnosť udržať moč a časté nutkanie na močenie. Závažným rizikom pri nedostatku estrogénov sú však najmä osteoporóza, Alzheimerova choroba a srdcovo-cievne ochorenia, ktorých riziko je až 10-krát vyššie ako úmrtia spôsobené komplikáciami po zlomeninách krčka stehennej kosti či onkologickými ochoreniami. Srdcovo-cievne choroby sú príčinou úmrtí až 31 % žien, ktoré sa nepodrobili substitučnej hormonálnej liečbe. Čo je jej podstatou?
Podávanie prirodzených estrogénov, ktoré môžu riziká klimaktéria znížiť o 35 -- 45 %. Prvý prípravok z tzv. premarinovanej rodiny liekov substitučnej hormonálnej liečby pritom vyvinuli z moču žrebných kobýl v USA už v roku 1942 a doteraz je najpoužívanejší na svete. Jednou z príčin srdcovo-cievnych ochorení je, že nedostatok estrogénov výrazne znižuje množstvo "dobrého" a zvyšuje množstvo "zlého" cholesterolu. Hormonálnou liečbou sa dosiahne neprerušené pôsobenie estrogénov na úpravu profilu tukov a zvýšenie antioxidačného potenciálu buniek, ktorý znižuje riziko onkologických ochorení.
Ešte menej známe je azda to, že nedostatok estrogénov môže výrazne znížiť poznávacie funkcie a pamäť, čo sú výrazné sprievodné javy stareckej demencie či Alzheimerovej choroby. Práve jej výskyt sa výrazne zvyšuje po 65. roku života a odborníci sa domnievajú, že hormonálna substitučná liečba môže priebeh tohto ochorenia pozitívne ovplyvniť. V SR je vyše milióna žien po 45. roku života a vyše pol milióna vo veku 45 až 65 rokov (menopauza a postmenopauza), no podľa štatistík užíva hormonálnu substitučnú liečbu len 9 %, kým v Nemecku či USA až 40 % a aj v ČR užíva hormóny až 16 -- 17 % žien. Dôvodom je podľa odborníkov nízka informovanosť o rizikách postmenopauzálneho obdobia, neopodstatnený strach z užívania hormónov a zväčša nedostatkom času spôsobená zlá spolupráca lekárov a pacientok. Farmaceutická spoločnosť Wyeth preto pripravila celosvetový program NEDA (National Estrogen Deficiency Awareness) zameraný na vzdelávanie žien v tejto oblasti. U nás sa od roku 1999 uskutočnilo niekoľko klubových stretnutí so ženami z rôznych podnikov, inštitúcií či s kúpeľnými pacientkami.
Ako uviedla gynekologička MUDr. Anna Boháčiková, slovenské ženy sa totiž hormonálnej substitučnej liečby zväčša boja, pretože sa domnievajú, že im v prípade jej nasadenia hrozí rakovina prsníka, maternice a rôzne iné onkologické ochorenia. Výskumy však podľa nej potvrdili, že riziko výskytu onkologických ochorení pri podávaní prípravkov na zmiernenie sprievodných príznakov menopauzy nie je vyššie. Riziko vzniku osteoporózy a kardiovaskulárnych ochorení je pritom v prípade ich neužívania veľmi vysoké. Ale ak žena s hormonálnou liečbou súhlasí, musí absolvovať kompletné gynekologické a interné vyšetrenia vrátane vyšetrenia prsníkov a po nasadení liečby musí chodiť na pravidelné kontroly. Ak sa teda aj nejaké ochorenie vyskytne, na rozdiel od žien, ktoré zväčša po menopauze gynekologické vyšetrenia ignorujú, zachytí sa v štádiu, keď je dobre liečiteľné. Kontraindikácie a nežiaduce účinky hormonálnej substitučná liečby netreba zamieňať s vedľajšími účinkami antikoncepcie. Odborníci upozorňujú, že liečba v menopauze ich má menej a nielen odstraňuje nepríjemnosti, ale zlepšuje elasticitu kože, spomaľuje tvorbu vrások a nespôsobuje priberanie, lebo sa dá skombinovať podľa individuálnej potreby.
Okrem NEDA stretnutí spúšťa spoločnosť Wyeth 12. mája pri príležitosti tohtoročného Dňa matiek aj telefonickú NEDA--LINKU 0903 488 816. Na otázky na nej bude od pondelka do štvrtka od 15. do 17. hodiny odpovedať gynekológ.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servis, menuAlias = servis, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 16:19