StoryEditor

Matador bude vyrábať pneumatiky na čiernom kontinente

30.11.2003, 23:00
Matador Púchov zakladá spoločný podnik s etiópskou štátnou spoločnosťou Addis Tyre Co. V podniku so základným imaním takmer 21,4 milióna dolárov bude mať púchovský výrobca 65-percentný podiel.
Matador Púchov zakladá spoločný podnik s etiópskou štátnou spoločnosťou Addis Tyre Co. (ATC) z Addis Abeby. V podniku so základným imaním takmer 21,4 milióna dolárov bude mať púchovský výrobca 65-percentný podiel. Vznik spoločného podniku už odsúhlasila aj etiópska organizácia pre dozor nad privatizáciou štátnych podnikov. Konečná dohoda medzi oboma firmami by sa mala podpísať do konca tohto roku.
Podľa vedúceho projektu Juraja Hričovského Matador plánuje do spoločného podniku dodať vlastné stroje a zriadenia, know-how a začínajúci obrátkový kapitál, pričom celková investícia dosiahne 13,9 milióna dolárov. V priebehu rokov 2004 až 2010 potom hodlá v Addis Abebe preinvestovať ďalších vyše 18 miliónov dolárov. Spoločný podnik Matadora a ATC bude vyrábať radiálne a diagonálne pneumatiky pre autá nižšej a strednej kategórie, ale aj ďalšie výrobky z gumy pre Etiópiu i iné africké krajiny.
Púchovský Matador sa presadzuje aj ďalšími spoločnými podnikmi. Dobré výsledky dosahuje slovensko-ruská firma Matador Omskšina, kde v tomto roku vyrobia 1,5 milióna pneumatík. V budúcom roku by produkcia tohto podniku mala vzrásť na dva milióny a v ďalších rokoch až na tri milióny kusov. Za sedem rokov existencie vyrobili v Matodore Omskšina takmer 6 miliónov osobných radiálnych pneumatík (údaj z marca 2003). "Na ruskom trhu už niekoľko rokov máme vypredanú produkciu a medziročne zaznamenávame výrazné nárasty. Postupne plánujeme rozšíriť vývoz i do pobaltských krajín a Kazachstanu," povedal v tejto súvislosti generálny riaditeľ Matadora Štefan Prekop.
Okrem toho sa púchovský výrobca podieľa na modernizácii gumárenských firiem vo viacerých arabských krajinách, Indii a v Číne. Divízia M-Machinery, ktorá sa nachádza v Púchove a do jej riadiacej kompetencie patria aj dcérske spoločnosti Machinery v Dubnici nad Váhom a VIPO Partizánske, dodá indickej spoločnosti JK Industry gumárenský jednostupňový konfekčný stroj na výrobu osobných radiálnych autoplášťov. V rámci spoločného projektu pre čínsku firmu Mesnac divízia vyrobí podskupiny pre konfekčné stroje TR3 a pre spoločnosť Guizhou tri konfekčné stroje, dovedna za 7,5 milióna dolárov. K ďalším významným projektom patrí aj dodávka a montáž konfekčného stroja NR3 do závodu Continental v Južnej Afrike.

Matador zrýchľuje inováciu

Vedenie firmy má v pláne zaradiť značku Matador medzi renomovaných svetových gumárenských výrobcov. V rámci projektu High Technology Production sa firma zameriava na sofistikovanú výrobu radiálnych autoplášťov najmä pre osobné autá. Výrobný sortiment prechádza zásadnou obmenou v prospech širokorozchodných vysokorýchlostných pneumatík (15 až 18 palcov) pre strednú a vyššiu triedu áut, terénne a viacúčelové vozidlá. Vo výskumnom ústave gumárenskom v Púchove idú testovať prvú 20-palcovú pneumatiku na firemnom skúšobnom polygóne a na autodrómoch v Brne a Moste v ČR. Novú pneumatiku spoločne s pripravovanou skupinou 19-palcových Matador ponúkne motoristom už v lete budúceho roku.

Vývoj hospodárskych výsledkov skupiny Matador
  2 000 2001 2002 2003
Výnosy (mil. Sk) 8 738 9 338 9 688 10 490
Čistý zisk (mil. Sk) 66 196 241 262
Počet zamestnancov 3 775 3 662 3 629 3 887
* plán
Zdroj: Matador, a. s.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 00:44