StoryEditor

MOL má záujem o Unipetrol

26.02.2003, 23:00
Autor:
SITASITA

Maďarská ropná a plynárenská spoločnosť MOL oznámila, že pravdepodobne použije slovenskú rafinérsku spoločnosť Slovnaft ako prostriedok pri uchádzaní sa o český Unipetrol. MOL má záujem získať 63-percentný podiel českej vlády vo firme Unipetrol, ktorá je najväčšou českou rafinériou a petrochemickým konglomerátom. Okrem toho sa už istý čas uchádza o 25-percentný podiel v chorvátskej štátnej ropnej a plynárenskej spoločnosti INA. Analytici odhadujú, že hodnota štátneho 63-percentného podielu v rafinérii Unipetrol bude v rámci tendra predstavovať až 10 mld. CZK. Maďarská firma plánuje predložiť akvizičnú ponuku v druhej polovici tohto roka alebo v roku 2004.
Spoločnosť MOL sa neúspešne uchádzala o Unipetrol už v predchádzajúcom privatizačnom tendri, ktorý skolaboval vlani po tom, ako sa česká rafinéria nedokázala dohodnúť s vládou na podmienkach dohody. O Unipetrol sa zaujímajú aj regionálni konkurenti firmy MOL, ako napríklad rakúska ropná spoločnosť OMV a poľská firma PKN. Finančný riaditeľ firmy MOL Michel-Marc Delcommune povedal, že maďarská firma pravdepodobne použije slovenskú spoločnosť Slovnaft ako prostriedok na predkladanie ponuky a uskutočnenie akvizície, a to vzhľadom na pevnú pozíciu Slovnaftu na českom trhu, konkrétne na východe Moravy. Spoločnosť MOL súhlasila s tým, že zvýši svoj podiel v Slovnafte na 67,8 % z počiatočného podielu 36,2 %, ktorý kúpila ešte v roku 2000.
"Zatiaľ sa o tom ešte nerozhodlo, avšak je jasné, že poskytnutie trhového podielu na východe Českej republiky firme Slovnaft je veľmi racionálnym podnikateľským krokom," povedal M. M. Delcommune. Dodal, že určitou komplikáciou je terajšie úsilie českej vlády predať ropné aktíva Unipetrolu spolu s divíziami umelých hmôt a hnojív, nejde však podľa neho o vážnu prekážku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 01:08