StoryEditor

O Istrochem zrejme už len Agrofert

10.07.2002, 00:00
Jedine ponuka spoločnosti Istrodeza splnila formálne náležitosti v súvislosti s výberovým konaním na predaj 91,63 % akcií a. s. Istrochem Bratislava, ktoré vyhlásil Fond národného majetku (FNM) SR. Hodnotiaca medzirezortná komisia sa druhou záväznou ponukou Nováckych chemických závodov (NCHZ), a. s., Nováky včera nezaoberala a jej obálka zostala zatvorená. Dôvodom tohto kroku bola podľa hovorkyne FNM Tatjany Lesajovej skutočnosť, že ju NCHZ podali po stanovenom termíne.
Samotnú ponuku Istrodezy, ktorá patrí do českého holdingu Agrofert, bude podľa T. Lesajovej medzirezortná komisia prvýkrát posudzovať na budúci týždeň. O jej odporúčaní bude rokovať výkonný výbor a prezídium fondu. Malo by sa tak uskutočniť v čo najkratšom čase. Generálny riaditeľ Agrofertu Andrej Babiš pred mesiacom zhodnotil Istrochem ako veľmi problematickú firmu. Celkový objem potrebných ekologických a rozvojových investícií odhadol na asi jednu miliardu korún počas desiatich rokov.

"Zatiaľ nemáme oficiálne informácie, preto by sme sa neradi k tejto otázke vyjadrovali," uviedol včera pre TASR predseda Predstavenstva 1. garantovanej, ktorá vlastní 90 % NCHZ, Róbert Lauko. Podľa neoficiálnych informácií bola ponuka NCHZ prijatá len pár minút po 12. hodine, dokedy bol určený termín odovzdania ponúk. "Takýto dôvod nepovažujem za adekvátny, keď navyše jeden člen predstavenstva NCHZ bol v tom čase na FNM na inom rokovaní," zdôraznil R. Lauko.

Okrem spomínaných firiem predbežné ponuky do tendra predložili aj ďalšie dva subjekty. Podľa publikovaných informácii to boli a. s. Duslo Šaľa a gumárenský koncern Uniroyal. Záujemcovia vykonali v bratislavskom chemickom podniku hĺbkový audit a prehliadku firmy, stretli sa tiež s vedením spoločnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:11