StoryEditor

Katalánci nestačili na Španielov

25.04.2002, 00:00

Bratislava (hn/Matúš Krutý, SITA)
V utorok večer bol v Madride veľký dôvod na oslavu, veď "bielemu baletu" sa po devätnástich rokoch podarilo "dobiť" barcelonský Nou Campe, a ešte k tomu v semifinálovom stretnutí futbalovej Ligy majstrov. Na tento súboj odvekých španielskych rivalov sa prišlo pozrieť 100 000 divákov, ktorí okrem povzbudzovania svojho tímu nezabudli veľkým transparentom oznámiť, že Katalánsko nie je Španielsko, čím pripomenuli ďalší dôležitý náboj tohto stretnutia. Domáci tím, ktorý nastúpil bez svojej najväčšej hviezdy Rivlada, sa do svojho súpera pustil od prvej minúty a už po prvej štvrťhodinke mohol viesť rozdielom dvoch gólov. Príležitosť Kluiverta sa však gólom neskončila a hlavičku Luisa Enriqueho zastavilo brvno Cezarovej bránky. V ďalšom priebehu prvého polčasu Real hru vyrovnal, ale "udrel" až v desiatej minúte druhého polčasu. Po krásnej krížnej nahrávke Raúla zakončil akciu drzým lobom francúzsky kúzelník Zidane. Domáci brankár síce loptu tečoval, ale tá napriek tomu skončila v jeho sieti. Už o dve minúty mohol vyrovnať Luis Enrique, ale jeho ďalší nebezpečný pokus hlavou skončil tentoraz len tesne vedľa bránky. V zúfalom nápore vrhla Barcelona všetky sily do útoku, ale Saviola ani Geovanni nedokázali potešiť svojich priaznivcov. Naopak, hostia neustále hrozili z rýchlych protiútokov a po jednom z nich pohodlne zvýšil na 2:0 striedajúci McManamann. Svoju spokojnosť po stretnutí neskrýval tréner Realu Vicente Del Bosque: "Zdá sa, že sme zvolili tú správnu taktiku. Barcelona hrala výborne, dostala nás pod tlak, ktorému sme odolali. V druhom polčase sme si už dokázali vytvoriť aj zopár príležitostí a dve sme našťastie premenili. Bol to skvelý zápas, ktorý nesporne patrí k ozdobám súťaže." Priebeh stretnutia zhodnotil realisticky aj strelec druhého gólu McManaman. "Ak mám byť úprimný, nemôžem vyhlásiť, že by sme výkonom oslnili. Pred našou šestnástkou často bránilo až päť spoluhráčov, ale zámer nám vyšiel. Som rád, že sa mi podarilo skórovať. V odvete sa nám bude dýchať ľahšie, aj keď dvojgólový náskok nemusí ešte nič znamenať," myslí si anglický stredopoliar. Kormidelník katalánskeho veľkoklubu Carles Rexach stavil na ofenzívu, ale táto taktika napokon zlyhala. "Vedeli sme, že Real bude hru spomaľovať s cieľom držať nás čo naďalej od svojej bránky. Do šancí sme sa napriek tomu dostali. Nikto nemôže kritizovať hráčov, lebo odovzdali všetko, čo v nich bolo." Optimizmus pred odvetou nestráca prezident Barcy Joan Gaspart: "Výsledok nie je spravodlivý. V Madride to však súperovi vrátime. Nikto sa dopredu nevzdáva." Odveta je na programe v stredu. Včerajšie druhé semifinálové stretnutie medzi Manchestrom United a Bayerom Leverkusen sa skončilo po uzávierke HN.
FC Barcelona -- Real Madrid 0:2 (0:0)
Góly: 55. Zidane, 90. Mc Manaman, rozhodoval: Anders Frisk (Švéd.), ŽK: Luis Enrique, Kluivert, Overmars -- Zidane, Salgado, Cesar Sanchez, 100 000 divákov.
FC Barcelona: Bonano -- Reiziger (59. Geovanni), Frank de Boer, Abelardo (73. Christanval) -- Rochemback, Cocu, Motta (82. Garcia), Luis Enrique -- Kluivert, Overmars, Saviola.
Real Madrid: Cesar Sanchez -- Salgado, Hierro, Pavon, Roberto Carlos -- Makelele, Helguera, Zidane, Solari (89. Conceicao) -- Raúl, Guti (80. Mc Manaman).

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 02:34