StoryEditor

Na európskom futbalovom tróne opäť kráľovský Real

17.05.2002, 00:00

Víťazom 47. ročníka Ligy majstrov sa v stredu v Glasgowe na štadióne Hampden Park stali futbalisti španielskeho tímu Real Madrid, ktorí vo finálovom stretnutí zdolali nemecký Bayer Leverkusen 2:1. Pre 28-násobného španielskeho majstra, ktorý v tomto roku oslávil sté výročie založenia svojho klubu, je to už deviaty triumf v Lige majstrov (predtým EPM) a s tromi titulmi je najúspešnejším mužstvom v novodobej histórii tejto súťaže.
Po minúte ticha, ktorou si aktéri oboch mužstiev uctili pamiatku v pondelok zosnulého ukrajinského trénera Valerija Lobanovského sa stretnutie začalo odvíjať podľa papierových predpokladov. Favorizovaný Real po úvodných "zoznamovacích" minútach výborne zahral nacvičený signál, keď brazílsky obranca Roberto Carlos našiel dlhonosným autovým vhadzovaním Raula, ktorý prešprintoval Lucia a pohotovou strelou povedľa brankára Butta otvoril skóre. Na prekvapenie vypredaného Hampden Parku inkasovaný gól Leverkusen nezaskočil a už o päť minút po priamom kope Schneidera vyrovnal hlavičkou Lucio. Od tohto momentu outsider zápasu prebral aktivitu, získal územnú prevahu a vytvoril si aj niekoľko dobrých príležitostí na otočenie skóre. Keď však aj najväčšia z nich -- samostatný nájazd Brdarica -- skončila na brankárovi Cesarovi, udrel na konci prvého polčasu opäť Real. Solari vysunul Roberta Carlosa, ktorý z ľavej strany ideálne našiel Zidaneho a ten nechytateľným volejom z hranice šestnástky prestrelil brankára Butta. V druhej časti hry ukázal španielsky veľkoklub aj svoju taktickú vyspelosť, držal hru väčšinou medzi šestnástkami a taktickým kúskovaním hry sa približoval k vytúženému úspechu. V nadstavenom čase sa Leverkusen ešte zmobilizoval k záverečnému náporu, ale ani hlavička brankára Butta, ktorý si pri priamom kope nabehol do šestnástky Realu a ani dve čisté gólové príležitosti Bulhara Berbatova, ktoré na bránkovej čiare bravúrne zneškodnil striedajúci brankár Casillas, vyrovnanie nepriniesli.
"Leverkusen bol vo finále mimoriadne zdatným súperom, miestami si vytvoril tlak, no moje mužstvo je dostatočne skúsené na to, aby sa s touto situáciou vyrovnalo. Bol to pre nás skutočne špecifický rok, ktorý sa niesol v znamení osláv storočnice založenia klubu. Nepodarilo sa nám obhájiť prvenstvo v ligovej súťaži, neuspeli sme ani v Španielskom pohári, o to som radšej, že sme napokon získali aspoň trofej určenú pre víťaza Ligy majstrov," povedal po zápase tréner Realu Del Bosque. Jeho náprotivok Klaus Topmöller napriek prehre svoj tím pochválil. "Myslím, že diváci videli hlavne v prvom polčase brilantný zápas a boli sme favorizovanému Realu viac ako vyrovnaným súperom. Futbal vie byť niekedy krutý. Siahali sme v tejto sezóne na tri trofeje, no napokon sme neukoristili ani jednu," povedal Topmöller. Za najlepšieho hráča stretnutia vyhlásili francúzskeho stredopoliara Zinedina Zidana, ktorý strelil víťazný gól svojho tímu. "Teší ma, že sa nám podarilo rehabilitovať za neúspech v lige a odvďačili sme sa tak našim verným fanúšikom, ktorým venujem toto víťazstvo," povedal úradujúci majster sveta i Európy.
Bayer Leverkusen -- Real Madrid 1:2 (1:2), góly: 14. Lucio -- 9. Raúl, 45. Zidane, ŽK: Salgado, Roberto Carlos, rozhodoval: Meier (Švajč.), 51 456 divákov (vypredané).
Bayer Leverkusen: Butt -- Sebescen (65. Kirsten), Živkovič, Lucio (90. Babic), Placente -- Schneider, Ramelow, Ballack, Bastürk, Brdaric (39. Berbatov) -- Neuville.
Real Madrid: Cesar (68. Iker Casillas) -- Salgado, Hierro, Helguera, Roberto Carlos -- Solari, Makelele (73. Conceicao) -- Figo (61. McManaman), Zidane, Raúl -- Morientes.


Finále Ligy majstrov
1993 OLYMPIQUE MARSEILLE -- AC Miláno 1:0
1994 AC MILÁNO -- FC Barcelona 4:0
1995 AJAX AMSTERDAM -- AC Miláno 1:0
1996 JUVENTUS TURÍN -- Ajax Amsterdam 1:1 pp, 4:2 na pok. kopy
1997 BORUSSIA DORTMUND -- Juventus Turín 3:1
1998 REAL MADRID -- Juventus Turín 1:0
1999 MANCHESTER UNITED -- Bayern Mníchov 2:1
2000 REAL MADRID -- FC Valencia 3:0
2001 BAYERN MNÍCHOV -- FC Valencia 1:1 pp, 5:4 na pok. kopy
2002 REAL MADRID -- Bayer Leverkusen 2:1

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
25. apríl 2024 07:48