StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

13.05.2003, 00:00
Lidové noviny
Bronz má cenu zlata a tretie miesto je lepšie ako druhé. V historických tabuľkách vyzerá druhé miesto lepšie ako tretie, ale dobrý pocit zo striebornej medaily vždy kazí pomyslenie, že stačilo málo a mohla byť zlatá. Ešte väčším dôvodom na radosť je pre Slovákov porážka českého tímu. Česi už nemôžu tak ako vlani tvrdiť, že papierovo sú možno horší, ale v priamom súboji nabijú Slovákov vždy, keď si spomenú. Ak sa ešte niekto nezbavil zlozvyku pozerať sa na Slovensko ako na mladšieho a menej úspešného súrodenca, má to teraz úradne potvrdené priamo z klziska. Je to hrozná vec: ako by Slovákom nestačilo, že majú nižšie dane.
(Výprask od Slovákov, Miloš Čermák, 12. 5.)

Die Welt
Francúzsko a Nemecko zanedbávali v nedávnej minulosti svoje vzťahy s Poľskom. Po piatkovej schôdzke tzv. weimarského trojuholníka, teda Nemecka, Francúzska a Poľska, nastal čas na oživenie týchto vzťahov. Dnes už nikto nemôže pochybovať o schopnostiach Poľska presadiť sa v rozšírenej Európe po tom, ako podporilo USA v irackej vojne. Poľsko vystupuje ako sebavedomý a nezávislý štát. Nemali by sme namiesto rečí o nevďačnosti a arogancii byť skôr radi, že si Poľsko vybralo túto cestu?
(Sebavedomé Poľsko, editorial, 12. 5.)

Les Echos
Nech už boli ozajstné motívy vojny proti Iraku akékoľvek, Bushova vláda sa pričinila, aby naplnila vrecká svojich blízkych a kamarátov, a dala im značnú kontrolu nad irackou ropou. Na ich ceste zostalo len niekoľko drobných prekážok: OSN a iracký ľud. Vojna proti Saddámovi Husajnovi sa začala z obáv pred zbraňami hromadného ničenia, napriek tomu každý ďalší deň ukazuje, že táto hrozba bola precenená. Iný cieľ sa črtal na obzore: kontrola nad viac ako 11 percentami svetových zásob ropy a z dlhodobého hľadiska kontrola ropovodov medzi Stredozemným morom, Kaspickým morom a Indickým oceánom.
(USA v Iraku: tajná dohoda medzi súkromným a verejným sektorom, Jeffrey D. Sachs, 12. 5.)

Predchádzajúci monitor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 19:00