StoryEditor

Auto z druhej ruky? Aj na lízing

24.03.2003, 23:00

Aj keď neexistuje štatistika, ktorá hovorí o predaji starších vozidiel, lízing ojazdených áut už druhý rok rastie. Okrem čísel o populárnosti financovania auta prostredníctvom lízingu hovorí aj rastúci počet autobazárov, ktoré ponúkajú predaj auta prostredníctvom tejto formy financovania.
Pred pár rokmi lízing ojazdených áut neexistoval. Pre finančné spoločnosti bol totiž veľkým rizikom. V súčasnosti však firmy využívajú špecializované spoločnosti, ktoré overujú pôvod starších áut. Riziko sa tak pre lízingové spoločnosti znížilo. Veľkosť trhu ojazdených áut závisí od predaja nových. Keďže slovenské firmy čoraz častejšie obnovujú svoje vozidlové parky, počet starších vozidiel sa rozširuje.
Postup pri lízingu ojazdených áut je podobný ako v prípade lízingu nových. Predajca auta spracuje podľa vašich požiadaviek priamo v autobazári lízingovú ponuku vrátane poistenia a odošle ju do lízingovej spoločnosti. Po predložení všetkých dokumentov a zaplatení časti v hotovosti je už schvaľovací proces rýchly.
Každá spoločnosť, ktorá ponúka lízing ojazdených áut, vyžaduje iné podklady. Väčšinou, ak cena auta nepresahuje výšku 400-tisíc korún a ak klient zaplatí vyššiu akontáciu (napríklad 40 percent z ceny auta), klient nemusí doložiť ani potvrdenie o príjme. Stačia mu dva doklady totožnosti a bankový účet v banke.
Každá z lízingových spoločností má určené svoje pravidlá pri lízingu ojazdených áut. Niektoré spoločnosti nefinancujú autá staršie ako rok výroby 1997 a majú obmedzený napríklad aj počet predchádzajúcich majiteľov vozidla. Oveľa radšej financujú lízingovky bežnejšie značky, napríklad Škodovky. Autá značiek Audi alebo BMW majú zaradené do takzvanej rizikovej skupiny. Technický preukaz auta musí byť pôvodný, aj s pečiatkou importéra a bez záznamu o výmene karosérie a motora. Niektoré lízingové spoločnosti majú aj špeciálny cenník ojazdených áut a predajná cena auta financovaného nimi tak môže ich ceny prekročiť maximálne o 15 percent. V každom prípade má každá lízingová firma svoje podmienky stanovené inak.
Často nastane aj prípad, že klienti si chcú staršie auto kúpiť napríklad od známeho. Takéto auto vám však lízingová firma neprefinancuje priamo, ale len cez autobazár, čo môže auto predražiť. Autobazáry si totiž za sprostredkovanie predaja pýtajú 5 až 6 percent z obstarávacej ceny auta, čo môže byť pre kupujúceho nevýhodné. Aj na toto si však niektoré firmy vedeli nájsť liek. Spolupracujú s autobazármi, ktoré im takýto predaj uskutočnia lacnejšie, napríklad za 2 500 korún vrátane DPH.
Tak ako v prípade lízingu nových áut aj pri lízingu áut z druhej ruky si klient môže priamo auto poistiť a platiť ho mesačne so splátkami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 13:56