StoryEditor

Muzeálne narodeniny G. Grassa

22.10.2002, 00:00
Autor:
TASRTASR

Laureátovi Nobelovej ceny za literatúru, svetoznámemu nemeckému literátovi Günterovi Grassovi, sa v uplynulých dňoch dostalo pri príležitosti jeho 75. narodenín veľkého uznania. Počas uplynulého víkendu v Lübecku sprístupnili verejnosti ojedinelý Dom Güntera Grassa, ktorý návštevníkom neponúka iba exponáty súvisiace s literárnym dielom oslávenca, ale aj jeho výtvarné práce. Náklady na kontroverzný projekt, ktorý však drvivá väčšina prvých návštevníkov hodnotila veľmi pozitívne, predstavovali viac ako dva milióny eur.
Dom Güntera Grassa by sa mal stať fórom na výmenu rôznych foriem umenia, magnetom pre záujemcov o kultúrne pamiatky, ale aj dejiskom estetickej výchovy. Severonemecké mesto je tak jediným na našej planéte, ktoré sa môže pýšiť múzeami venovanými dvom laureátom Nobelovej ceny za literatúru, keď tým druhým zariadením v Lübecku je Dom Buddenbrookovcov venovaný ich tvorcovi Thomasovi Mannovi. V meste však pripravujú aj ďalší projekt, výskumné pracovisko na pamiatku z mesta pochádzajúceho laureáta Nobelovej ceny mieru, bývalého nemeckého kancelára Willyho Brandta.
Patriarcha nemeckej literatúry, rodák z poľského Gdanska, získal Nobelovu cenu za literatúru v roku 1999. Najväčší úspech zožal s románmi, v ktorých s veľkým rozprávačským talentom, často ironicky a satiricky, písal o míľnikoch novodobých nemeckých dejín. Sem možno zaradiť predovšetkým Gdanskú trilógiu, ktorú tvoria diela Plechový bubienok, Mačka a myš, Psie roky. Táto kontroverzná osobnosť sa však nikdy neprestala vyjadrovať ani k spoločenským otázkam, a to od azylovej politiky, cez zjednotenie Nemecka, až po zásah medzinárodného spoločenstva v súvislosti s Kosovom. Pri príležitosti otvorenia lübeckého múzea Günter Grass povedal, že je stále tu a že má ešte množstvo plánov.

menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 23:53