StoryEditor

Oscarovému večeru kraľoval film Chicago, prekvapil Pianista

24.03.2003, 23:00
Adaptácia broadwayského jazzového muzikálu Chicago sa stala absolútnym víťazom včerajšej oscarovej šou, keď sa stala filmom roka a získala aj päť ďalších cien americkej Akadémie filmových umení a vied z celkového počtu 13 nominácií.
  • Oscary v znamení vojny v Iraku
  • Americkí víťazi budú trochu meškať
  • Adaptácia broadwayského jazzového muzikálu Chicago sa stala absolútnym víťazom včerajšej oscarovej šou, keď sa stala filmom roka a získala aj päť ďalších cien americkej Akadémie filmových umení a vied z celkového počtu 13 nominácií. Dráma Pianista získala tri Oscary, snímka o mexickej výtvarníčke Fride Kahlovej nazvaná Frida dostala podobne ako fantazijná adaptácia diela J. R. R. Tolkiena Pán prsteňov: Dve veže, dve ceny.

    Vtipný Steve Martin

    Oscarový prenos zatienila medzinárodná kríza a prebiehajúca americká vojenská invázia do Iraku, utíšiť napäté publikum sa pokúšal famózny Steve Martin. Moderovanie aj gagy mu evidentne vychádzali oveľa lepšie než pred dvoma rokmi, keď sa akadémia dušovala: Martin nikdy viac! Tento rok si však svojimi výstižnými poznámkami o šoubiznise aj irackej kríze získal priazeň nielen televízneho publika, ale dozaista tiež mnohých divákov pri televíznych obrazovkách. "Moderovať túto šou druhýkrát je ako druhýkrát pomilovať ženu, teda aspoň myslím..." zažartoval Martin v úvode a narážky v podobnom duchu boli jeho parketou. Úsmev vyvolala aj jeho charakteristika úspešnej filmové hviezdy: "Musí byť vysoká či nižšia, chudá alebo štíhla, demokratom alebo štíhla." Aj napriek tomu, že akadémia zrušila tradičné defilé na červenom koberci pred začiatkom oscarového večera a hviezdy a hviezdičky prišli v decentnejších róbach než býva zvykom, Academy Awards nestratili nič zo svojho lesku a kúzla.

    Škandál a sklamanie

    Večer bol plný prekvapení aj sklamaní. Ani jedna cena sa neušla snímke Martina Scorseseho Gangy New Yorku. Pravdepodobne sa proti Miramaxu obrátila nie príliš čistá mediálna hra, ktorú odštartovali na získanie hlasov členov akadémie. Boss filmového štúdia Harvey Weinstein si najal novinára, aby napísal na Scorseseho film chválospev a podpísal ho renomovaný režisér Robert Wise. Následne článok niekoľkokrát vytlačili v kalifornských a hollywoodskych novinách ako platenú inzerciu (vrátane Los Angeles Times) "Dvojnásobný držiteľ Oscara vyhlasuje, že Scorsese si zaslúži cenu za Gangy New Yorku," "písal Wise" v recenzii. Novinár, ktorý článok vytvoril, je navyše zamestnancom Akadémie a 88-ročný Wise je bývalým prezidentom tejto inštitúcie. Scorsese, dnes legendárny režisér, sa tak ani po desaťročiach tvorby najvyššieho ocenenia nedočkal. Akadémia by mu teda mohla na rok s pokojným svedomím udeliť už čestného Oscara za celoživotné dielo, podobne ako to tento rok urobila u britského veterána strieborného plátna Petra O'Toola.

    Vedľajšie herecké úlohy

    Najlepším hercom o vedľajšej úlohe sa stal Chris Cooper za svoju rolu vo filme Adaptation, najlepšou herečkou vo vedľajšej úlohe Catherine Zeta-Jonesová. "Hormóny sa až príliš vymykajú spod mojej kontroly," povedala tehotná a dojatá manželka Michaela Douglasa. Muzikál získal aj ceny za najlepšiu výpravu, strih, zvuk a kostýmy. Chicago je prvým muzikálom, ktorý dostal cenu za najlepší film od roku 1968, keď bodoval Oliver!

    Hlavné herecké úlohy

    Oscar za najlepšiu herečku v hlavnej úlohe putoval o rúk Nicole Kidmanovej v snímke The Hours o troch generáciách žien ovplyvnených spisovateľkou Virginiou Woolfovou. Kidmanová sa predstavila v role spisovateľky Woolfovej a jej výzor bol na nespoznanie. "Russel Crowe mi povedal -- neplač na tom javisku, a teraz plačem. Stojím tu pred očami mojej matky a dcéry. Celý život som chcela dosiahnuť, aby na mňa bola mama hrdá, a teraz chcem, aby bola hrdá aj moja dcéra," premohli Kidmanovú emócie, hoci urputne potláčala plač.

    "Newcomer" Adrien Brody získal cenu za najlpšieho herca v hlavnej úlohe. Vo filme Pianista stvárnil klaviristu Wladyslawa Szpilmana, pravdivý príbeh hudobníka snažiaceho sa prežiť vo varšavskom gete unikajúc pred nacistickým holokaustom. Brody bol "underdogom" večera a podarilo sa mu poraziť horúcich favoritov Daniela Day-Lewisa a Jacka Nicholsona. Aj cena pre Nicolasa Cagea či Michaela Caina by bola menším prekvapením než pre mladého Brodyho. Dovčera neuznaná vychádzajúca hviezda sa vo veku 29 rokov stala najmladším hercom oceneným v tejto kategórii, rekord dlhé roky držal Richard Dreyfuss (Oscara dostal ako 30-ročný). Brody mohol, mimochodom, zažiariť už vo vojnovom epose Terrenca Malicka Tenká červená línia z roku 1998, jeho pasáže však z filmu nakoniec vystrihli. Brodyho posolstvo bolo silné nielen vo filme, ale aj na javisku losangeleského Kodak Theatre, keď so slzami na krajíčku vystúpil proti hrôzam vojny. Medzi najznámejšie momenty v histórii udeľovania cien sa pravdepodobne zaradí aj okamih, keď pri preberaní Oscara dal herečke Halle Berrovej dlhý vášnivý bozk sledovaný stovkami miliónov divákov na celom svete. "To bol lepšie než ten darčekový kôš, čo som od akadémie dostal," pochvaľoval si Brody a na otázku, či Berryová bozk opätovala, odpovedal: "Ó, áno".

    Polanski -- nežiaduca osoba

    Pianista si získal porotu aj v kategórii najlepší adaptovaný scenár (Ronald Harwood) a pozoruhodné bolo tiež víťazstvo Romana Polanského, menej pozoruhodné už bolo rozčarovanie Scorseseho. Polanski sa pritom zaradil do celého radu umelcov, ktorí si Oscara neprevzali a akadémia ich musela akceptovať v ich mene. Režisér poľského pôvodu nemôže vstúpiť na pôdu Spojených štátov, pretože by sa vystavil riziku zatknutia. V roku 1978 ho totiž usvedčili z pohlavného styku s 13-ročným dievčaťom. Cenu si neprebrala ani režisérka najlepšieho zahraničného filmu Nirgendwo in Afrika (Nemecko), dôvodom bolo údajné ochorenie dcéry Caroline Linkovej. Oscara si neprevzali ani tvorcovia najlepšieho animovaného filmu Cesta do fantázie.

    Eminem neprišiel

    Najlepším filmovým songom sa stala Eminemova pieseň z filmu 8 Mile Lose Yourself. Eminem sa na slávnosti nezúčastnil a svoj hit nezaspieval s odôvodnením, že je na dovolenke. Od čoho si potreboval tak veľmi oddýchnuť, už také jasné nie je. Organizátori do poslednej chvíle dúfali, že sa objaví. 8 Mile je sčasti vlastný príbeh nenaplneného života rapera Marshalla Mathersa. Ide o metaforu, kde hlavná postava hľadá svoju identitu v prevažne černošskej kultúre. Favoritom však bola pieseň The Hands That Built America populárnej írskej skupiny U2, ktorá zaznela vo filme Gangy New Yorku.

    Ďalší ocenení

    Španielsky filmár Pedro Almodóvar bol ocenený za najlepší pôvodný scenár k filmu Hovor s ňou. In memoriam ocenili kameramana Conrada Halla za film Road to Perdition, dvojnásobného držiteľa Oscara s 10 nomináciami. Pokračovanie Pána prsteňov získalo ocenenie za vizuálne a zvukové efekty. Frida bodovala v kategóriách najlepšia hudbu (Elliot Goldenthal) a masky. Ceny v kategórii dokumentárnych filmov si odniesli snímky Bowling for Columbine a Twin Towers. V kategórii krátky animovaný film The ChubbChubbs! a krátky hraný film This Charming Man.

    Zlaté maliny

    V predvečer Oscarov sa pritom už tradične udeľovali Zlaté maliny. Najviac, až päť "pôct", sa ušlo filmu Madonninho manžela Guya Ritchieho Swept Away. Získal ju nielen Ritchie, ale aj najhoršia herečka roka Madonna (spolu so Sylvesterom Stallonem už pred troma rokmi získali Zlatú malinu ako najhorší herec a herečka 20. storočia). Skóroval aj film Georgea Lucasa Hviezdne vojny: Epizóda II -- Útok klonov, Roberto Benigni sa stal najhorším hercom za úlohu vo filme Pinocchio.

    menuLevel = 2, menuRoute = style/kultura, menuAlias = kultura, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
    20. apríl 2024 10:24