StoryEditor

Vyvlastňovanie prechádza na obce

09.03.2003, 23:00
Februárovou novelou stavebného zákona prejdú od začiatku apríla kompetencie vo vyvlastňovaní na viac ako 2,8 tisíca obcí. Zároveň by malo z okresných úradov na obce prejsť aj 440 odborníkov na stavebné, územné a vyvlastňovacie konanie.
  • Úprava vyvlastnenia sa začína meniť
  • Vyvlastňovaniu by pomohli precedensy
  • Februárovou novelou stavebného zákona prejdú od začiatku apríla kompetencie vo vyvlastňovaní na viac ako 2,8 tisíca obcí. Zároveň by malo z okresných úradov na obce prejsť aj 440 odborníkov na stavebné, územné a vyvlastňovacie konanie. Ako pre HN povedala tlačová tajomníčka Združenia miest a obcí Slovenska Oľga Gáfriková, schválená podoba zákona "je to, čo sme chceli". Odvolacím orgánom pre rozhodnutie samosprávneho úradu s prenesenou právomocou štátu bude krajský úrad. Skutočný výkon kompetencie by mali zabezpečiť spoločné obecné úrady. Občianska iniciatíva Za spravodlivú zmenu právnej úpravy vyvlastňovania vo verejnom záujme však upozorňuje: zmena môže znamenať vyššie riziko zneužitia. "Môže sa stať, že obecní poslanci jednou rukou odhlasujú zmenu územného plánu a druhou verejný záujem. K vyvlastňovaniu už potom chýba iba malý krok, ktorý je v rukách primátora alebo starostu," povedal hlavný splnomocnenec iniciatívy Richard Drutarovský.
    Podľa predsedu Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR Jána Drgonca, problém zneužívania vyvlastňovania nespočíva v inštitúcii, ktorá rozhoduje. "Územná samospráva sa u nás všeobecne teší spochybňovaniu. Je to teda názorný príklad pochybností, čo sa udeje na samospráve," povedal. Nemyslí si, že je z tohto hľadiska podozrivá viac samospráva ako štátne orgány. "Tam, kde je vôľa zneužiť právnu úpravu, veľakrát sa nájde cesta, ako ju obísť," zdôraznil. Možnosť, že sa v nejakom obecnom zastupiteľstve udeje niečo podobné, šéf výboru síce nevylúčil. Ako však povedal, presne to isté by sa mohlo udiať s inými ľuďmi, či už na krajskom úrade, okresnom úrade alebo ministerstve. (Viac na s. v rubrike Ekonomika)
    Cesta kompetencií - od stavebných úradov na obce
    V roku 1995 boli zrušené okresné stavebné úrady
    Doteraz plnilo ich úlohy 79 okresných úradov
    Od 1. apríla dostane kompetencie stavebného úradu 2889 obcí
    Výkon kompetencií majú zabezpečiť spoločné obecné úrady (zatiaľ ich je 75)
    Zdroj HN

    menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
    27. apríl 2024 01:39