StoryEditor

Brusel sprísňuje pravidlá pre audítorov

17.03.2004, 23:00

Európska únia v snahe zladiť svoje zákony so zákonmi v USA navrhla prísnejšie pravidlá v oblasti audítorstva tak, ako to urobili Spojené štáty po krachu energetického koncernu Enron. Spojené štáty pod tlakom viacerých firemných škandálov zaviedli v roku 2002 sériu prísnych opatrení v oblasti dohľadu nad audítorskými firmami, pričom vyzvali ostatné štáty, aby sa novým pravidlám prispôsobili aj ich firmy. Ako uviedol komisár pre vnútorný trh Frits Bolkestein, nové pravidlá vypracované Európskou komisiou po škandáloch s holandskou maloobchodnou sieťou Ahold a najnovšie talianskym potravinárskym gigantom Parmalat, by mohli pomôcť Bruselu urovnať na budúci týždeň spory s USA a zároveň účinne bojovať proti firemným podvodom na vlastnom území.
Podľa britskej BBC únia sa rozhodla ukončiť systém tzv. sebakontroly audítorov, ako sa to dialo doteraz, a namiesto toho by nad audítorskými firmami mali mať dohľad nezávislé orgány. Tie budú vytvorené v každom štáte únie. Okrem toho Brusel plánuje zvýšiť spoluprácu medzi kontrolnými orgánmi audítorov, zaviesť ich povinnú rotáciu a vytvoriť audítorské výbory pre všetky firmy kótované na burze cenných papierov. Navyše, ako uviedla agentúra Reuters, v evidentnej reakcii na kroky Spojených štátov Európska komisia navrhla aj povinnosť všetkých firiem mimo EÚ požiadať o registráciu úrady únie v tej členskej krajine, v ktorej realizujú svoju činnosť.
Podľa Bolkesteina sa síce nedá predpokladať, že by sa trestná činnosť pri audítorstve úplne vymazala, no návrhy Európskej komisie by mali posilniť etický kódex firiem v tomto sektore. Návrhy si vyžadujú ešte súhlas všetkých členských štátov EÚ, ako aj Európskeho parlamentu a v prípade, že sa tak stane, do platnosti by mali vstúpiť v polovici budúceho roka.
Kritici však poukazujú na fakt, že ani tieto návrhy veľa nevyriešia. Napr. Taliansko, kde sa Parmalat postaral o najväčší škandál tohto druhu v Európe, väčšinu z týchto opatrení už dávno vyžadovalo. Podľa toho sa ukazuje, že viac než zavedenie samotných pravidiel bude potrebná ich kontrola. Kritiku si vyslúžila aj povinná rotácia audítorov v jednotlivých firmách, keďže s najväčšou pravdepodobnosťou neohrozí dominantné postavenie štyroch najväčších audítorov. Štáty EÚ si totiž budú môcť vybrať medzi tvrdším modelom meniť audítora (s ohľadom na materskú spoločnosť) každých sedem rokov a miernejším modelom meniť audítora každých päť rokov, ale v rámci tej istej veľkej materskej spoločnosti. Napriek tomu rozdiely aj medzi EÚ a USA ostávajú, hospodárske mocnosti sa totiž doteraz nedokázali dohodnúť na uplatňovaní rovnakých výpočtových štandardov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 07:03