StoryEditor

Cena zlata sa celý týždeň oslabovala

01.11.2004, 23:00
Minulý týždeň na burze COMEX v New Yorku sa niesol v klesajúcej nálade. Počas celého týždňa sa žltý kov oslaboval a stabilizácia trhu nastala až v závere týždňa.

Minulý týždeň na burze COMEX v New Yorku sa niesol v klesajúcej nálade. Počas celého týždňa sa žltý kov oslaboval a stabilizácia trhu nastala až v závere týždňa. Znova sa potvrdila vysoká korelácia medzi trhom s drahými kovmi, devízovým trhom a trhom s ropou a jej derivátmi. Po tom, ako sa cena ropy dostala na svoje historické maximum, sa začal na tomto trhu výpredaj, ktorý stiahol aj ceny drahých kovov smerom dole.
V pondelok sa obchodovanie s decembrovým futures kontraktom začalo na úrovni 431,5 dolára za trojskú uncu. Trh sa krátkodobo dostal na týždenné maximum 432 dolárov, čím znova otestoval najvyššie úrovne za posledných 16 rokov. Avšak od tejto úrovne sa zlato odrazilo a začalo klesať. Podporou pre vysokú cenu zlata boli vysoké ceny ropy a oslabujúci sa dolár. Denné dno zlata sa nachádzalo na cene 429,2 dolára a zatváracia cena o 70 centov vyššie. V utorok drahé kovy korigovali svoje zisky z posledných dní. Hlavným dôvodom bola situácia na trhu s ropou. Cena ropy v New Yorku klesla po tom, čo sa čierne zlato v pondelok dokázalo posilniť na nové historické maximum na úrovni 55,67 dolára za barel. Utorkové vyberanie ziskov na rope a následný pokles cien podporili správy o intervencii nórskej vlády, ktorá sa snažila dohodnúť s odbormi a ukončiť tak štrajk pracovníkov ropného priemyslu. Za posledné štyri týždne sa ropa dokázala posilniť o viac ako 5 %. Po prudkom poklese ceny ropy spadla aj cena zlata. Utorkové minimum dosiahlo úroveň 425,7 dolára. V stredu cena zlata rástla na 430 dolárov, avšak vzostup sa na tejto dôležitej technickej úrovni zastavil. Pod vplyvom poklesu ceny ropy sa posilnil aj americký dolár, čo malo negatívny vplyv na zlato, striebro aj platinu. Drahé kovy tak skorigovali svoje zisky od začiatku októbra. Stredajší pokles ceny sa zastavil na úrovni 424,2 dolára. Vo štvrtok sa pozornosť obchodníkov sústredila na piatkovú správu o raste hrubého domáceho produktu v Spojených štátoch. Trh so zlatom sa však oslabil o ďalších 2,5 bodu. V piatok boli zverejnené priaznivé čísla pre americkú ekonomiku, ale na trhu so zlatom sa to príliš neprejavilo. Medzi investormi bolo cítiť nervozitu pred blížiacimi sa prezidentskými voľbami a obchodné pásmo sa na trhu so žltým kovom posunulo mierne vyššie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 16:21