StoryEditor

Ameriku obchádza strašidlo deflácie

04.09.2003, 00:00
Pod taktovkou nepredvídateľného centrálneho bankára Alana Greenspana americká ekonomika rastie. Teraz ale hrozí deflácia.

Neistota nie je iba dôležitou súčasťou menovej politiky, je to jej hlavná charakteristika, povedal na margo svojich kritikov predseda Federálnych rezerv (Fed -- americká centrálna banka) Alan Greenspan.
Potvrdil tak všeobecné presvedčenie -- od svojho nástupu na vedúce miesto strážcu menovej stability Spojených štátov síce stojí kormidlovanie Fedu na nezávislosti a flexibilite, podľa viacerých finančníkov však prechádza už do nečitateľnosti. Dramatické zmeny smerom k väčšej disciplíne od veterána centrálnych bankárov nemožno očakávať.
Napriek všeobecnému povedomiu o Greenspanovej nechuti voči akýmkoľvek zväzkom, ktoré by Fed obmedzili vo voľnosti pohybu, v piatok finančníci namiesto prípravy plánov na víkend nervózne obhrýzali ceruzky v naivnom zbožnom očakávaní. Od Greenspanovho vystúpenia na tému Menová politika a neistota čakali viac ako jednoduché konštatovanie, že neistota je súčasťou ich sveta. Mnohí v kútiku duše verili, že guru centrálnych bankárov prekročí vlastný tieň a podá pomocnú ruku, ktorá ich takmer bez rizika dovedie k ziskom. Očakávali prijatie orientačných bodov, podľa ktorých sa bude politika Fedu riadiť.
Greenspanovo piatkové vystúpenie len ťažko prispeje k upokojeniu. Napätie vyvolalo vedenie banky v máji poznámkou o slabnúcej inflácii, proti ktorej bude potrebné zakročiť "nekonvenčnými" metódami. Po dlhom čase sa vtedy na americkej scéne reálne objavila hrozba deflácie ako dôsledok vojny v Iraku. V jej priebehu veľkoobchodné ceny stále rástli, kým visačky na tovaroch zmeny nezaznamenali. Klesajúce nákupy spotrebiteľov i neochota utrácať totiž zabránili mnohým firmám premietnuť narastajúce náklady do maloobchodných cien.
Deflácia je strašiak, s ktorým USA naposledy zápasili v tridsiatych rokoch počas "veľkej depresie". Tisíce bánk vtedy klesli na kolená, keď zástupy veriteľov neboli schopné splácať svoje pôžičky. Bol to dôsledok prepúšťania, ku ktorému firmy donútila nutnosť znižovať ceny s cieľom udržať si rednúcu klientelu a zachrániť si holú existenciu. Raz odštartovaná deflácia pripomína začarovaný kruh, z ktorého je veľmi ťažké nájsť núdzový východ. Pokles cien sprevádza znižovanie ziskov korporácií, ktoré vedie k prepúšťaniu, a to zasa smeruje k prehlbujúcej sa ekonomickej kríze, počas ktorej idú ceny stále dolu. Preto treba hrozbu deflácie, hoci vzdialenú, brať podľa Greenspana veľmi vážne.
Nervozitu Fedu brali finančné trhy v máji za bernú mincu, vedomé si takmer zabudnutej účinnosti kľúčovej úrokovej sadzby. Poznámky o príchode nekonvenčných metód vytlačili ceny dlhopisov smerom nahor a zároveň zrazili hodnoty dlhodobých pôžičiek. Čakala sa ďalšia zľava na požičiavané peniaze, namiesto toho Fed v máji znížil kľúčovú sadzbu o štvrť, a nie o pol percenta. Po nekonvenčných metódach ani stopy. Bondy sa obrátili a dlhodobé úvery opäť zdražujú -- tridsaťročné hypotéky sa zvýšili z 5,21 na 6,32 percenta.
Prudký rast dlhodobých úrokových sadzieb za posledné týždne odzrkadľuje sklamanie trhu z politiky Fedu v prvej polovici roka. Mnohí finančníci označujú kroky Greenspanovho tímu za zavádzajúce a čoraz hlasnejšie žiadajú jasné vytýčenie cesty, po ktorej úrad kráča. Malo by ňou byť, podľa názoru väčšiny, inflačné cielenie, teda stanovenie limitov, ktoré jasne určia cenovú hladinu, v rámci ktorej zostáva centrálna banka, obrazne povedané, takmer nečinná. Ak prekročí inflácia hornú hranicu, úrad bije na poplach a odčerpaním peňazí z obehu začína ťaženie proti vysokým cenám. Veľký výkyv smerom dolu zapríčiní poplach a nasadenie opačných nástrojov. Správa sa tak napríklad centrálna banka Kanady, ale i česká banka.
S tvrdením, že by inflačné cielenie prospelo americkému trhu i ekonomike, prišli nedávno poprední ekonómovia z Goldman Sachs i Morgan Stanley, ale i samotný guvernér Federálnych rezerv v Ben Bernanke. Greenspan aj naďalej odoláva. "Domnienka, že by nejaký krok týmto smerom priniesol zlepšenie hospodárskej situácie, je diskutabilná," vyhlásil vo svojom piatkovom prejave. Posledné čísla o stave amerického ekonomického motora mu dávajú za pravdu. Druhý štvrťrok priniesol rast hrubého domáceho produktu o 3,1 percenta a v druhom polroku sa odhaduje dokonca štvorpercentný rast -- takmer dvojnásobok prognóz zo začiatku roka. Všetko pritom dosiahla ekonomika pod nepredvídateľnou imaginárnou taktovkou sedemdesiatsedemročného Greenspana.
Spory o štýle zásahov Fedu piatkovým vystúpením sa ešte nekončia. Zakrátko sa však už môžu zdať malichernosťou.
Prichádzajú časy deflácie dlhov, keď sú ľudia i firmy nútení namiesto utrácania použiť svoje fondy na splácanie pôžičiek. To znižuje ekonomický rast i protiinflačné tlaky, tvrdí hlavný ekonóm Hoisington Investment Management Lacy Hunt. Ak má pravdu, môžu sa USA dostať až k bránam recesie, ktorú teraz prežíva Japonsko. Tam došla deflácia dlhov v roku 1990 a následná deflácia cien bola na prelome ďalších dvoch, troch rokov. Východisko hľadá japonská ekonomika doteraz.
Z pohľadu Američanov všetko závisí od toho, či niekto včas zatiahne záchrannú brzdu. Ak sú však príčiny strašiaka menom deflácia skryté v uvedených súvislostiach, má Fed len veľmi málo možností stať sa hrdinom. V takomto prípade by zostali záchranárske práce na fiškálnej politike Bieleho domu. Tomu však deflácia na rozsiahlom zozname nepriateľov zatiaľ chýba.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 11:24