StoryEditor

V Rumunsku a Turecku žiadajú hlavy trénerov

18.11.2004, 23:00
Autor:
TASRTASR
Jesennú časť kvalifikácie o postup na futbalové MS 2006 v Nemecku ukončili stredajšie zápasy v európskych skupinách. Medzi nečakané výsledky možno zaradiť remízu Rumunov v Arménsku (1:1), Dánov v Gruzínsku či vysokú domácu prehru Turecka s Ukrajinou 0:3.

Jesennú časť kvalifikácie o postup na futbalové MS 2006 v Nemecku ukončili stredajšie zápasy v európskych skupinách. Medzi nečakané výsledky možno zaradiť remízu Rumunov v Arménsku (1:1), Dánov v Gruzínsku či vysokú domácu prehru Turecka s Ukrajinou 0:3.
Rumunská reprezentácia zakopnutím v Arménsku prišla v 1. kvalifikačnej skupine o možnosť prezimovať na prvom mieste. Po tomto výsledku čelí tréner Rumunska Anghel Iordanescu paľbe kritiky a viaceré denníky žiadajú jeho odstúpenie. Rumunská futbalová federácia ho však zatiaľ podporuje a odstúpiť nemieni ani samotný Iordanescu: "Nemám dôvod. Stále máme rovnakú šancu na postup ako ktorýkoľvek iný tím v skupine." V Macedónsku dokázali nezlomnú vôľu českí hráči, keď v záverečných minútach strhli výhru na svoju stranu. V 88. a 90. minúte rozhodli Lokvenc, resp. Koller. "Bola to účelnosť, pracovitosť a morálka. V závere dokonca morálka na druhú. V Macedónsku sme chceli veľmi vyhrať, pretože Holanďania tu dva body stratili a v konečnom účtovaní môže byť rozhodujúci možno práve tento zápas," vyhlásil kormidelník ČR Karel Brückner. Vo zvyšnom zápase tejto skupiny potvrdilo úlohu favorita Holandsko a po víťazstve 3:0 nad Andorrou zostali na čele skupiny.
Hlavu trénera žiadali aj fanúšikovia Turecka v Istanbule po prehre s Ukrajinou 0:3. "Súper nás prekvapil a dokonale využil naše chyby. Musíme sa z toho spamätať a pokračovať v začatej ceste," snažil sa tlmiť emócie tréner bronzového tímu z MS 2002 Ersun Yanal. Najväčšiu zásluhu na výhre Ukrajiny, ktorá vedie už s päťbodovým náskokom 2. skupinu, mal strelec dvoch gólov Andrej Ševčenko. Dvakrát napol sieť súpera aj Ševčenkov klubový spoluhráč z AC Miláno Jon Dahl Tomasson z Dánska, ktoré si však napriek tomu z Gruzínska odviezlo iba bod za remízu 2:2. Prvú výhru po štyroch zápasoch zaznamenalo Grécko. Majstri Európy vyhrali nad Kazachstanom 3:1. "Tri body majú nesmiernu cenu, pretože nás udržali v kontakte s ostatnými mužstvami. Nebolo to však jednoduché, pretože súper vyrukoval systémom 10-0-0," zhodnotil kouč Grékov Otto Rehaggel.
Veľké sklamanie zavládlo v Belgicku, ktoré doma prehralo so Srbskom a Čiernou Horou 0:2 a v troch zápasoch získalo iba bod. Tréner Aime Antheunis dokonca priznal, že už nevidí postupovú šancu. Znamenalo by to, že Belgičania sa prvýkrát nekvalifikujú na svetový šampionát od roku 1982. "Kvalifikácia sa pre nás skončila a na majstrovstvá sveta môžeme zabudnúť. Jednoducho nám chýba kvalita, nemáme dostatočný hráčsky potenciál. Odstúpiť napriek tomu neplánujem. Nie je to môj štýl," vyriekol tvrdé slová Antheunis.

menuLevel = 1, menuRoute = sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = sport, homepage = false
19. apríl 2024 08:16