StoryEditor

Kalifornský sen sa zmenil na nočnú moru

01.08.2003, 00:00
Ako je možné, že najbohatší a najinovatívnejší štát, kombinácia Hollywoodu a Silicon Valley skrachuje? Odpoveď sa nachádza ako v politike, tak v ekonomike, no mnohé terajšie problémy mu spôsobila priama demokracia. Jedno z rozhodnutí občanov Kalifornie napríklad obmedzilo vládu pri stanovovaní majetkovej dane, iné zasa donútilo vládu uvoľniť každoročne až 40 % z jej príjmov na vzdelanie.

Ako je možné, že najbohatší a najinovatívnejší štát, kombinácia Hollywoodu a Silicon Valley, skrachuje? Odpoveď sa nachádza tak v politike, ako aj v ekonomike. Kalifornia, o ktorej sa hovorí, je už dlhé roky prísne rozdelená na demokratov, ktorých doménou je podpora obyvateľstva a ekonomiky zo strany štátu a republikánov, ktorí vidia spásu najmä vo zvyšovaní daní. Nech je už však pri moci v "slnečnom štáte" ktokoľvek, ruky má zviazané pravidlom o priamej demokracii, teda o práve voličov rozhodnúť prakticky o všetkých opatreniach, ktoré sa ich majú týkať.
Za ostatných 10 rokov bolo formou plebiscitu schválených približne 50 takýchto rozhodnutí, ktoré boli pre kalifornskú vládu v Sacramente záväzné. Jedno z rozhodnutí občanov Kalifornie napríklad obmedzilo vládu pri stanovovaní majetkovej dane, iné zasa donútilo vládu uvoľniť každoročne až 40 % z jej príjmov na vzdelanie. Pri takýchto rozhodnutiach človek nemusí byť ani talentovaným matematikom, aby si vedel spočítať, že pri chronickom obmedzovaní príjmov a zároveň tlačení vlády do vyšších výdavkov dôjde jedného dňa ku kritickému zlomu. Okrem politiky tu však významnú úlohu zohrala aj ekonomika. Kalifornia stavila na moderné technológie, a hlavne na internet. Práve tento americký štát dal súčasný základ komunikácie svetu. Niekoľko rokov zaznamenával internet obrovský rozmach a akcie internetových firiem na burzách prudko rástli. Technologická bublina, ktorá každoročne prinášala štátu obrovské zisky, praskla a všetky zisky, čo pre Kaliforniu priniesla, rovnakým spôsobom zlikvidovala. To, čo sa tak prudko rozmáhalo, sa zrútilo a "trosky ešte dnes dopadajú na zem". Problémom Kalifornie však je, že politici nie sú schopní pochopiť ekonomické zákony.
V 90. rokoch, keď sa štát tešil úspešnej ekonomike, prakticky každý politik veril, že štát je svedkom "novej hospodárskej paradigmy" a obyvateľov sa zmocňovala eufória, že príjmy budú rásť donekonečna. Zázrak sa však nekonal, príjmy prudko klesli a dlh štátu vzrástol do závratných výšok, na 27 mld. USD. Rozpočtový deficit Kalifornie dosiahol 38 mld. USD, čo je tretina celkových výdavkov štátu.
Na situáciu zareagovali aj ratingové agentúry a jedna z nich, Standard & Poor's, znížila rating štátneho dlhu Kalifornie z A na BBB, čo je iba dva body nad rizikovým ratingom. Najbohatší štát najbohatšej krajiny na svete tak teraz čelí ekonomickému kolapsu. Demokrati obhajujú svoj systém vedenia štátu, poukazujúc na vynikajúci vysokoškolský systém, prístupný prakticky každému, a perfektný systém dopravy. Republikáni oponujú, že guvernér Gray Davis, demokrat, proti ktorému sa zdvihla vlna kritiky aj u občanov, nepochopil, že aj riadenie štátu musí byť ziskové, kým sa rozhodne investovať toľké peniaze do verejnoprospešných projektov. Kalifornskí občania si nakoniec presadili nové voľby, no nech ich vyhrá ktokoľvek, bude čeliť nepríjemnej ekonomickej situácii - kolapsu zlatej bane štátu Silicon Valley a pravidlám, ktoré zväzujú guvernérovi, či už je demokrat alebo republikán, ruky pri ekonomickom rozhodovaní.

Základné údaje o Kalifornii

Piata najväčšia ekonomika na svete

HDP:

1,392 bil. USD

Hodnota vývozu:

111 mld. USD

Počet obyvateľov:

35,6 milióna

Priemerný príjem rodiny (ročne):

54 tisíc USD

Počet nezamestnaných:

1,16 mil. ľudí

Zdroj: Štát Kalifornia

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 05:33