StoryEditor

Dekréty chcú dostať na pôdu EÚ

31.05.2004, 00:00

Po počiatočných zmierlivých slovách prešiel spolkový predseda Sudetonemeckého landsmanšaftu do protiútoku. "Dekréty musia zmiznúť," vyhlásil v sobotu Bernd Posselt pri otvorení 55. Sudetonemeckého dňa -- tradičného stretnutia sudetských Nemcov v bavorskom Norimbergu. V ďalšej vete svoje slová ešte pritvrdil: Benešove dekréty označil za potlesku zúčastnených za "nacionalistický odpad", hovoril o "práve národov na domovinu a sebaurčenie". "Nevzdáme sa," hrmel poslanec Európskeho parlamentu za konzervatívnu Kresťanskosociálnu úniu v predvečer volieb do EP.
"Počúvame, že vyhnanie je z dnešného hľadiska neakceptovateľné -- inými slovami: vtedy to tak nebolo," vyhlásila bavorská ministerka prace Christa Stewensová. V svojom prejave obrátila pozornosť aj na Centrum proti vyháňaniu, ktoré v poslednom roku rozpútalo vášne medzi Nemcami a Poliakmi. "Je to náš osud, preto chceme my, Nemci, sami rozhodnúť, kde by malo mať svoje sídlo," povedala.
Šéf opozičnej Kresťanskosociálnej únie Edmund Stoiber -- premiér patrónskej krajiny sudetských Nemcov Bavorska -- vrhal na červeno-zelenú vládu oheň a síru. "Starosti vyhnancov sú im ľahostajné," vyhlásil na adresu kancelára Gerharda Schrödera, ministra zahraničných veci Joschku Fischera a komisára Güntera Verheugena. V nemeckom supervolebnom roku vyzval preplnenú sálu, aby "zmenila politické väčšiny tak, aby sa konečne neprávo nazvalo neprávom". Prisľúbil, že najneskôr o dva roky (po parlamentných voľbách 2006) bude k nim z pódia hovoriť spolkový kancelár alebo kancelárka.
Ostré slová zazneli na adresu Českej republiky, ktorú ubezpečil, že kým sú veci také ako v súčasnosti, na návštevu prísť nemôže. Slovensko však vyzdvihol ako pozitívny prípad.
Rozšírenie Európskej únie nezmenilo nič na cieľoch a požiadavkách sudetských Nemcov. Víkendové stretnutie, na ktoré prišlo podľa údajov landsmanšaftu okolo 60-tisíc ľudí z európskych krajín, ale aj z Austrálie, zo Spojených štátov a z Brazílie, však dostalo európsky rozmer. "České dekréty sú odteraz európskou záležitosťou," vyhlásil Stoiber. Rečníci dali povojnový odsun sudetských Nemcov do celosvetového kontextu. Otázka odsunu je stále aktuálna, dôvodil Posselt, prečo sa sudetskí Nemci stále vracajú k minulosti. Ako príklad uviedol Sudán. "Kto akceptuje porušovanie ľudských práv v jednom prípade, akceptuje ich vo všetkých prípadoch," vyhlásil. Ako jeden z mnohých prípadov odsunu sa prezentoval osud sudetských Nemcov aj na medzinárodnom fóre, medzi osudmi krajín bývalej Juhoslávie či Arménov.
"Nie je čas rezignovať, je čas viac sa zapojiť do spoločného dialógu," vyzýval splnomocnenec spolkovej vlády pre otázky vysídlenia a národné menšiny Jochen Welt (SPD). Čo by však malo dialógu dominovať? Pohľad do budúcnosti či "otvorený účet z minulosti"? Keď Welt hovoril o pochopení obáv, trpezlivosti a citu pre mieru, v publiku zašumelo. A chvíľami mal človek pocit, akoby sa čas zastavil.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 15:11