StoryEditor

Nemcov čakajú bolestivé reformy

03.06.2003, 00:00

Nemecký kancelár Gerhard Schröder zaznamenal v nedeľu prvé víťazstvo. Jeho Sociálnodemokratická strana (SPD) totiž na svojom zjazde veľkou väčšinou odhlasovala kritickú Agendu 2010, teda súbor opatrení, ktorých cieľom je zlepšiť súčasnú vážnu hospodársku situáciu v krajine. Kancelár upozornil, že "sa bude musieť veľa zmeniť, aby sa blahobyt a sociálne istoty, na ktoré boli Nemci zvyknutí, udržali aspoň na súčasnej úrovni". Reformnú agendu, ktorá tvrdo zasiahne do života nemeckého obyvateľstva, podporilo až 90 percent účastníkov snemu, čo pozorovateľov trochu prekvapilo, keďže s agendou mnohí nesúhlasili.
Agenda 2010 predpokladá tvrdé škrty v oblasti sociálnych podpôr a podpôr v nezamestnanosti, spružnenie trhu práce obmedzením doterajšej širokej ochrany zamestnancov pred prepustením, výraznú dôchodkovú reformu a rozsiahle škrty aj v oblasti nemocenských dávok. Podľa agentúry Reuters tvrdé reformy, ktorých cieľom je opätovne naštartovať stagnujúce hospodárstvo a znížiť terajšiu 11-percentnú mieru nezamestnanosti, dopadne aj na nemeckých dôchodcov. Práve tí sú vo svete známi ako najstarší svetobežníci, keďže pri vysokých penziách nemajú problém každoročne absolvovať nákladné dovolenky v zahraničí. Ako uviedli britské Financial Times, nemeckí dôchodcovia si budú musieť zvyknúť na pokles disponibilnej časti ich dôchodkov. Štát totiž plánuje v rámci Agendy 2010 zredukovať štátne dotácie na dôchodkový systém o 5 mld. eur (5,9 mld. USD) a znížiť aspoň o tretinu budúcoročný schodok, ktorý by mal podľa odhadov dosiahnuť 15 mld. eur.
Priame znižovanie dôchodkov je v Nemecku zakázané priamo v ústave, takže štát sa rozhodol pre nepriame zníženie vysokých príjmov dôchodcov. Minister financií Hans Eichel v rámci agendy rozhodol o zvýšení príspevkov takmer 20 mil. nemeckých dôchodcov na zdravotné poistenie, čoho výsledkom bude nižší ich čistý príjem. Doteraz nemeckí dôchodcovia platili do zdravotného poistenia nepomerne menej ako zamestnaní Nemci. Demografická situácia v Nemecku sa podobne ako v iných európskych krajinách z roka na rok zhoršuje. Ročne Berlín prispieva na dôchodkový systém dotáciami vo výške 73,1 mld. eur, zatiaľ čo ešte v roku 1997 to bolo 43 mld. eur. Poslankyňa za Stranu zelených Katrin Göringová-Eckhardtová minulý týždeň vyzvala dokonca na zníženie dôchodkov niektorým bohatým Nemcom. Ako uviedla, sú dôchodcovia, ktorým by zníženie penzií vôbec neublížilo.
Samotní Nemci, aj keď neochotne, reformy podporujú a ani odbory sa nerozhodli pre protesty francúzskeho či rakúskeho typu. Zatiaľ ich odložili do jesene, viacerí odborníci však varujú, že vláda nesmie odborom ustúpiť, inak budú všetky dobre mienené reformy neúspešné.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 13:22