StoryEditor

Centralizácia na prospech liečby krvou

27.01.2004, 23:00
Od 1. januára funguje v SR Národná transfúzna službu (NTS) SR so sídlom vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Bratislave -- Ružinove.

Od 1. januára funguje na Slovensku Národná transfúzna služba (NTS) SR vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou Bratislave-Ružinove. Služba, ktorej cieľom je centralizácia na 52 miestach roztrieštených pracovísk, bude mať ďalších 8 pracovísk (v Bratislave, Trnave, Nitre, Trenčíne, Banskej Bystrici, Prešove, Žiline, Košiciach), ktoré vzniknú z transfúziologických oddelení fakultných nemocníc a nemocníc s poliklinikami lll. typu. Okrem sebestačnosti krvi a krvných prípravkov pre SR by mala zabezpečiť aj čo najkvalitnejšiu a bezpečnú hemoterapiu. Porovnateľná by mala byť aj kvalita a bezpečnosť odobratej krvi a jej zložiek vo všetkých regiónoch a v jej náplni bude aj preventívne vyšetrovanie krvi. Zabezpečiť by mala aj vzdelávanie v transfúznom lekárstve, kontrolu hemoterapie na národnej úrovni a výskum. Jednotný komunikačný systém by mal zvýšiť darcovský potenciál, bezpečnosť a efektívnejšie využitie krvných prípravkov. Umožní aj budovanie národnej informačnej databázy o vzácnych a vyradených darcoch a veľký význam bude mať aj jej zapojenie do medzinárodných dodávateľsko-spracovateľských reťazcov. Národná transfúzna služba sa pritom bude pridržiavať svetového trendu bezpríspevkového a dobročinného darcovstva a neziskovosti zariadení v transfúznom reťazci. Centralizáciou, ktorej sa špecializované hematologické pracoviská dožadovali už dlho, sa znížia náklady a efektívnejšie sa využije aj moderná technika a ak sa ukáže jej výhodnosť, nie je vylúčené ďalšie redukovanie počtu pracovísk NTS.
Ani tento dlho očakávaný krok však podľa ministerstva zdravotníctva nie je bez rizika. Insolventnosť zdravotníckych zariadení totiž môže znamenať, že nebudú hradiť náklady súvisiace s výrobou krvných prípravkov. Problémy môže spôsobiť aj nedostatok peňazí na vybavenie pracovísk, jednotný komunikačný systém, ale aj nedôsledné legislatívne opatrenia súvisiace s implementáciou Direktív RE a EÚ do systému práce NTS SR.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
26. apríl 2024 17:07