StoryEditor

BP predáva ďalšie podiely

10.02.2004, 23:00
Autor:
SITASITATASRTASR

Britský ropný koncern British Petroleum (BP) predal včera svoj 2,1-percentný podiel v čínskej spoločnosti Sinopec Corp. za 744 mil. USD a nasledoval tak podobný minulotýždňový postup, keď predal svoj dvojpercentný podiel v najväčšej čínskej spoločnosti PetroChina za 1,66 mld. USD.
BP zaplatil za svoj podiel v spoločnosti Sinopec v októbri 2000 približne 385 mil. USD a jeho predajom získa okolo 355 mi. USD. Prezident čínskej divízie spoločnosti BP Gary Dirks uviedol, že firma je zaviazaná na ďalšie aktivity so spoločnosťou Sinopec a v priebehu nasledujúcich piatich rokov plánuje v Číne investovať takmer 3 miliardy USD.
Druhá najväčšia ropná spoločnosť na svete nesplnila očakávania trhu v súvislosti s jej štvrťročným ziskom, avšak za celý rok 2003 dosiahla rekordný zisk 12,379 mld. USD, čo predstavuje 42-percentný nárast oproti roku 2002. Čistý zisk BP, nezahŕňajúci niektoré mimoriadne položky, predstavoval v 4. štvrťroku 2,667 mld. USD, kým odhady analytikov sa pohybovali medzi 2,9 až 3,2 mld. USD. Prieskum, ktorý uskutočnila samotná firma, očakával v priemere zisk vo výške 3,01 mld. USD.
Spoločnosť ďalej uviedla, že v súčasnom kvartáli obnoví spätné odkúpenie akcií. Analytici oznámili, že výsledky základných divízií ťažby a produkcie ropy a zemného plynu, ktoré tvoria podstatnú časť zisku, boli prekvapujúco slabé. Podľa BP výsledky hlavnej divízie ťažby a produkcie, vyššie ceny ropy a zemného plynu, ako aj prínos nového podniku v Rusku, TNK-BP, vyvážili vyššie odpisy, pohyby devízových kurzov, jednorazové náklady a nerealizovaný zisk z Aljašky, ktorý by sa však mal zaúčtovať v prvom kvartáli.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 13:21